Koolhydraatarme pasta

 1. Leestijd 4 min
 2. 15 01 2017
Deel dit bericht
koolhydraatarme pasta recept

Een bord verse pasta lust iedereen wel. Maar normale witte pasta bevat erg veel snelle koolhydraten waardoor er bloedsuikerspiegelschommelingen ontstaan. Kun je pasta toch niet weerstaan? Neem dan volkoren-, spelt- of koolhydraatarme pasta.

Pasta en koolhydraatarm dieet

Een lekker bord vol verse spaghetti: snel klaar, makkelijk te maken en iedereen lust het wel. Pasta komt oorspronkelijk uit de Italiaanse keuken en is ontzettend populair voedsel. Je vindt het in alle vormen en maten. De term pasta is dan ook een verzamelnaam voor alle deegwaren gemaakt van tarwemeel.

Denk maar aan tortellini, penne, macaroni, spaghetti, ravioli, tagliatelle, lasagne…

Pasta wordt gemaakt van graan, water en eieren. In Nederland wordt er voor de normale pasta voornamelijk gebruikgemaakt van witmeel. Dit meel wordt gemaakt van de graansoort tarwe.

Maar witmeel is helemaal niet zo gezond. Het vliesje dat om de tarwekorrel heen zit en de meeste voedingsstoffen bevat, wordt namelijk verwijderd als hier witmeel van wordt gemaakt. Hiermee worden ook de voedingsstoffen in de tarwekorrel verwijderd.

Daarnaast bevat het pastadeeg dat hiervan gemaakt wordt erg veel snelle koolhydraten. Zo’n 70 gram koolhydraten per 100 gram pasta! Daarom past gewone pasta niet in een koolhydraatarm dieet.

Volkorenpasta

Al zijn niet alle pastasoorten even slecht. Zo kun je volkorenpasta beter nemen dan witte pasta. Hier zitten namelijk complexe, langzame koolhydraten in.

De snelle koolhydraten in witte pasta geven je snel energie waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Deze stijging is helaas maar van korte duur, waardoor je al snel in een dip terecht komt er je weer hongerig en lusteloos voelt.

Bij langzame koolhydraten werkt het iets anders. Je lichaam moet meer moeite doen om deze koolhydraten af te breken. De energie die hierbij vrijkomt wordt gelijkmatiger verdeeld waardoor er niet in een keer een piek ontstaat.

Hierdoor heb je niet direct weer honger en profiteer je er dus langer van. Je hebt een stabielere bloedsuikerspiegel, langer een verzadigd gevoel en regelmatiger energie.

Speltpasta

Naast volkorenpasta is er ook speltpasta op de markt. Deze pasta is – jawel – gemaakt van spelt. Spelt is een tarwesoort dat ontzettend veel goede voedingsstoffen bevat. Deze voedingsstoffen zitten bewaard in de graankorrel die volledig behouden blijft als de graan vermalen wordt.

Daarnaast is spelt goed oplosbaar in water. Hierdoor wordt het goed opgenomen door het lichaam en kan je lichaam het beter verteren (vooral voor mensen met graanintolerantie een pluspuntje).

Net als volkorenpasta bevat speltpasta langzame koolhydraten.

Koolhydraatarme pasta

Ook bestaat er pasta die verkocht wordt als ‘koolhydraatarme pasta’. Deze pasta is niet volledig koolhydraatarm, maar past wel in een koolhydraatarme lifestyle.

Een voorbeeld hiervan is de pasta van Dreamfields. Deze koolhydraatarme pasta smaakt als de traditionele pasta, maar bevat de voedingsvezel Inuline. Inuline valt onder de niet-verteerbare koolhydraten en draagt bij aan een goede darmwerking.

Daarnaast worden deze koolhydraten niet door je darmwand opgenomen, waardoor ze geen tot weinig effect hebben op de bloedsuikerspiegel.

Advies

Koolhydraatarme pasta is niet koolhydraatvrij! Koolhydraatvrije pasta bestaat namelijk niet.

Wil je dus helemaal geen koolhydraten binnenkrijgen? Dan zal je de pasta moeten laten staan. Wil je graag op streefgewicht komen? Eet dan voorlopig helemaal geen pasta.

Maar ben je op streefgewicht en houd je gewoon ontzettend van pasta? Dan kun je best af en toe volkorenpasta, speltpasta of koolhydraatarme pasta nemen.

Past hierbij wel op met sauzen en andere toevoegingen (lees: lekker veel kaas). Dit zijn namelijk vaak de dikmakers!


Volg jij Ma’s koolhydraatarm 50 dagen menu al?
Hierin staan heerlijke koolhydraatarme recepten,
voor wel 50 dagen!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

4 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Bernadette

  Je kan ook de pasta al dente koken en dan invriezen de koolhydraten worden dan voor een groot gedeelte afgebroken

 • Ingrid Dielissen

  Courgette duss

 • Ingrid Dielissen

  Gewoon gourmetten pasta…heerlijk

  • Ma.

   Courgetti! Ja heerlijk he, en nog gezond ook 🙂

Geef een reactie