26 Tips voor Koolhydraatarm Eten

Met Koolhydraatarm Eten kan je flink afvallen. Maar alleen de recepten volgen is vaak niet voldoende. Daarom leer je in ons programma wat de kritieke succesfactoren zijn van dit dieet. Zodat je je daadwerkelijk je doel behaald. En in deze blog geven we ze gratis aan je weg. Volg deze tips voor echt succes.

 1. Leestijd 9 min
 2. 21 05 2021
Deel dit bericht
Koolhydraatarm eten wordt eenvoudig met deze 26 tips

Koolhydraatarm eten is de sleutel tot een gezonde lifestyle, dat weet je natuurlijk al. Toch is het voor veel mensen lastig om het onder de knie te krijgen.

Je staat er niet alleen voor in jouw strijd tegen de kilo’s. Volg deze 26 tips voor een succesvol koolhydraatarm dieet. Of klik en ontdek mijn weekmenu’s voor 50 dagen (TIP)

1. Honger jezelf nooit uit.

Begin jij je dag met een crackertje met magere kaas? Stop hiermee. Te snel afvallen raad ik echt af, want in de praktijk houdt bijna niemand een crash dieet vol. Bovendien is mijn ervaring dat je hierna nog zwaarder word dan voorheen.

2. Geef niet op als je een keer hebt gefaald.

Oké. Je had een zwak moment en hebt jezelf laten gaan. Een hele reep chocola? Een fucking zak chips of een half pak koekjes. En nu? Is het toch al te laat? Zullen we onszelf maar overgeven? Nee hoor! Shit happens… Wees alsjeblieft lief voor jezelf. Wees vergevingsgezind. Praat er met (n)iemand over als je kan. En ga vooral door…

3. Blijven genieten.

De meest gemaakte fout is dat mensen een (streng) dieet gaan volgen. Dit houdt bijna niemand vol. Maak het jezelf niet te moeilijk. Volg onze weekmenu’s voor 50 dagen en geniet 6 keer per dag van de lekkerste koolhydraatarme recepten. Wij hebben alles al voor je uitgestippeld. De lekkerste koolhydraatarme weekmenu’s + boodschappenlijstjes.

4. Neem koolhydraatarme snacks.

Zoals een stukje kaas, bierworstje, komkommer, noten of zaden mee naar je werk. Hierdoor kom je minder snel in de verleiding van de ongezonde AH taart van een collega, een blikje frisdrank of die marsreep uit de automaat…

5. Eet vezels!

Vezels zorgen ervoor dat je metabolisme versnelt en je dus ook sneller afvalstoffen kan afvoeren. Super belangrijk voor afvallen dus. Daarom verwerk ik altijd veel vezels in mijn weekmenu’s.

6. Extra portie groente mag altijd.

Vraag in een restaurant (of de kantine op je werk) om een extra portie groente in plaats van rijst of aardappelen. Of neem een uitsmijter en vraag of ze het brood achterwege laten.

7. Plan je maaltijden van tevoren.

En koop boodschappen ruim van tevoren. Want daar ga ik zelf meestal de fout in… Je kent het wel, het is etenstijd en ik moet nog boodschappen doen. Dan eindig ik vaak in de friettent of op thuisbezorgd.nl 😉

8. Weeg jezelf altijd op hetzelfde moment,

Het beste moment om je te wegen is in de ochtend, direct na het opstaan, maar nadat je het toilet bezocht hebt. Je gewicht kan namelijk gedurende de dag behoorlijk heen en weer schommelen (o.a. door het drinken van water en, ongesteld zijn of die ‘grote boodschap’ die je nog niet kwijt bent (toiletbezoek)).

9. Maak een boodschappenlijstje met koolhydraatarme producten.

Weet jij al wat je wilt eten? Als je vooraf een boodschappenlijstje maakt, dan kom je in de supermarkt ook niet in de verleiding.

10. Volg het koolhydraatarm 50 dagen programma

11. Hoeveel goede koolhydraten eet jij?

Houd je glucosespiegel stabiel, voorkom energie dips en daarmee ook je trek in suikers. Voorbeelden van goede koolhydraten zijn: rood fruit, havermout, quinoa en zoete aardappel.

12. Kies een koolhydraatarm dieet dat bij jou past.

Koolhydraatarm eten kan je zeker helpen om af te vallen, maar het is belangrijk dat je er een kiest die bij jou past. Want wat bij de ene werkt, werkt bij de ander weer minder. Probeer altijd zelf te testen welke voeding voor jou goed aanvoelt. En wees niet bang om te experimenteren met je dieet. Raadpleeg je arts of diëtist als je er niet uitkomt. Of plaats een reactie hieronder.

13. Zorg voor een gebalanceerd voedingspatroon.

Om af te vallen raden wij aan om de slechte koolhydraten te vervangen voor eiwitten en gezonde vetten. Wij adviseren de volgende verdeling qua macro-nutriënten:

 • 50% eiwitten
 • 30% gezonde vetten
 • 20% gezonde, langzame koolhydraten

14. Bewegen helpt altijd.

Natuurlijk is bewegen goed voor je. Ik zou dan ook zeker aanraden om lekker te bewegen. Krachttraining is goed, als je het combineert met cardio. Maar moet je verplicht sporten om af te vallen? Ik denk van niet. Gezond eten is het aller-aller belangrijkste.

15. Start ’s ochtends met een gezonde ontbijtsmoothie.

Dit is een gezond begin van je dag, in plaats van brood of yoghurt met cruesli.

16. Hongeraanval? Overweeg de 3 volgende opties zorgvuldig:

Je probeert je honger te negeren (wat meestal niet lukt)

Fuck it! Plunderen die koelkast (best een beetje zonde)

Of ga jij voor een gezond & lekker tussendoortje? Wat dacht je van 50 gram kipfilet met komkommer, snacktomaatjes, een stukje kaas of een handje ongebrande noten.

17. Neem je eigen gerecht mee als je wordt uitgenodigd voor een diner party.

Inspireer je vrienden met je favoriete koolhydraatarme gerecht. Ze zullen blij met je zijn en jij kunt heerlijk gezond mee-eten.

18. Drink water met citroen- of limoensap als je wakker wordt.

19. Neem de tijd voor je eten, kauw heel goed (er is geen brand toch?)

20. Eet de koolhydraten verspreid over de dag.

Hierdoor voorkom je pieken in je bloedsuikerspiegel.

21. Controleer de grootte van je porties.

Schep (iets) minder op. Maar zorg er wel voor dat je vol zit, want anders kom je weer in de verleiding om te gaan snacken…

22. Drink nooit je fruit (als vruchtensappen).

Eet vruchten altijd in vaste vorm. Aan vruchtensappen zijn vaak extra suikers toegevoegd. Koop nu mijn weekmenu’s voor 50 dagen. Je krijgt dan als gratis bonus mijn beste drinktips (want wat je drinkt is net zo belangrijk als wat je eet) .

Koolhydraatarm eten en drinken kan met deze low carb drankjes

23. Drink alcohol met mate.

MA raadt je aan om maximaal 6 glazen per week te drinken als je serieus bent over afvallen. Liefst biologische rode of droge witte wijn. Drink liever niet meer dan 2 glazen rode wijn achter elkaar. Drink liever ook geen alcohol terwijl je eet. Als je alcohol drinkt, dan gaat je lichaam alles doen om de alcohol af te breken. Hierdoor heeft het minder energie om je eten te verteren en zal je eerder vet opslaan.

24. Eet ’s avonds groente en vlees in plaats van pasta, rijst of brood.

Eet na het eten niets meer voor een periode van 12 uur. Ook geen snacks of ‘iets lekkers bij de koffie’. Dat is misschien even wennen, maar ik heb gemerkt dat dit voor veel vrouwen de makkelijkste gewoonte is om te veranderen. Op stoppen met suiker in je koffie na dan…

25. Kijk op etiketten.

Kijk altijd op het etiket van het product dat je aanschaft. Vermijd producten met veel E-nummers, koolhydraten, glucose-stroop en verzadigde vetten. Hoe meer rare ingrediënten je ziet, hoe meer kans dat er rotzooi inzit. Ik snap dat het heel moeilijk is om te beoordelen of iets gezond is of niet. Om het risico te beperken kun je onze weekmenu’s aanschaffen, daar krijg je als gratis bonus boodschappenlijsten voor 7 weken meegeleverd. Dan vertel ik je precies wat je moet kopen en hoef jij je geen zorgen te maken.

26. Creëer je eigen koolhydraat verantwoorde lifestyle.

Het volgen van een (koolhydraatarm) dieet word nog veel te vaak als iets tijdelijks gezien. Dit gaat vaak een tijdje goed en je valt heerlijk af. Maar als je weer een paar kilo bent afgeslankt… dan mag dat koekje bij de koffie wel weer, toch? Of dat toetje na het eten… En voor je het weet vliegen de kilo’s er weer aan en kun je weer gaan lijnen… Nee, beter maak jij van koolhydraatarm eten je nieuwe gezonde lifestyle. En je weet, af en toe zondigen mag best hoor. Want niemand kan altijd alleen maar gezond eten 🙂

Is koolhydraatarm eten moeilijk?

Veel vrouwen denken dat ze honger moeten lijden om af te vallen met een koolhydraatarm dieet. Maar je kunt gewoon blijven genieten van lekker eten. Maar liefst 6 x per dag!

Het enige wat je nu nog moet doen is een besluit nemen. 

En weet je? Ik weet dat jij het kan!

Dus, wil jij minder koolhydraten eten? Dan is dit de eerste logische stap:  Koolhydraatarm Menu voor 50 Dagen

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

104 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Toos

  Heb U recept andijvie oven schotel

  • Emmely vd Roer

   Hi Toos, Nog geen andijvie ovenschotel, maar al je bij de recepten op ‘andijvie’ zoekt krijg je een hele hoop heerlijke recepten 🙂

  • Maaike de kreij

   Ik heb pas rauwe andijvie stamppot gemaakt met zoete aardappel puree, misschien een idee voor je..

   • Emmely vd Roer

    Hi Maaike,
    Heerlijk! Alleen bevatten zoete aardappelen nagenoeg dezelfde hoeveelheid kh als gewone aardappelen. Maar in gematigde hoeveelheid zijn ze wel heel gezond natuurlijk 🙂

 • Janny Bosman

  Ik snap het van minder koolhydraten, maar ik zie veel vet in koolhydraatarme diëten. Hoe zit het met de verzadigde vetzuren/
  cholesterol?

  • Marion

   Ben ik ook benieuwd naar, nog geen antwoord gehad?

 • alwin

  ik neem zelf 50% eiwit omdat ik een man ben maar t zou inderdaad kunnen dat het een foutje is

 • Tan

  De ene keer heb je t over 35% eiwitten en de andere keer over 50%. In hetzelfde stukje…

Geef een antwoord