Is vlees eten goed? Of kun je beter minder vlees eten + redenen

  1. Leestijd 5 min
  2. 29 09 2017
Deel dit bericht
is vlees eten goed

Is vlees eten goed voor je?

Als je Makkelijk Afvallen al langer volgt, weet je dat we niet bang zijn voor een stukje vlees. In onze recepten verwerken we geregeld vlees (of vis) en het is vaak onderdeel van de tips en adviezen die we geven.

Maar vandaag nemen we dit eens even onder de loep. Want is vlees eten eigenlijk wel zo goed voor je? Of zou ik eigenlijk minder vlees moeten gaan eten?

Afvallen en vlees eten

Als je doel is om af te vallen, dan blijft vlees een goede bron van eiwitten. Dit is ook de reden dat wij vlees verwerken in onze recepten. Eiwitten heeft je lichaam nodig voor energie, de opbouw van je spieren, de spijsvertering en zijn voor het afvallen onmisbaar.

Eiwitten bestaan uit aminozuren die je kunt onderverdelen in twee soorten: aminozuren die het lichaam aanmaakt en essentiële aminozuren die je binnenkrijgt via je voeding.

De verbranding van eiwitten in het lichaam levert veel energie op. Energie die iedereen kan gebruiken! Daarnaast zorgen eiwitten voor een goed verzadigingsgevoel zodat je eerder en langer vol zit. Hierdoor krijgt je minder snel de neiging om te snaaien en snoepen.

Ook helpen eiwitten bij de opbouw en het herstel van de spieren. Dit is de reden dat eiwitshakes zo populair zijn onder sporters.

Hierbij is vlees een goede bron van eiwitten. Zo bestaat kipfilet voor ongeveer 25 procent uit eiwitten (19,3 gram eiwitten per 100 gram kip).

Is vlees eten goed? Te veel vlees in ieder geval niet

Toch besluiten veel mensen om helemaal geen vlees meer te eten, vaak om diverse redenen. Zo is voor sommigen het dierenleed een motivatie (true, vlees eten ís niet goed voor dieren) of het milieu (de overactieve vleesindustrie zorgt voor veel CO2-uitstoot) en anderen doen het om gezondheidsredenen.

Zo is er onlangs een documentaire op Netflix verschenen over vlees: ‘What the health’. Deze documentaire ging over de impact van vlees op de gezondheid. En die impact was vrij groot! Zo zou er een sterke link zijn tussen het eten van vlees en ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten.

Deze documentaire is misschien een tikkeltje hard en overdreven (zo zijn niet alle onderzoeken die benoemd worden even betrouwbaar en valide), toch zijn we het er wel mee eens dat te veel vlees niet goed voor je is. Niets waar ‘te veel’ voor staat is namelijk goed voor je.

B12 en andere bronnen van eiwitten

Je kunt er dus voor kiezen om helemaal geen vlees meer te eten. Wel is het dan belangrijk dat je je dieet aanvult met de voedingsstoffen die normaal gesproken in vlees zitten. Een van die voedingsstoffen is vitamine B12.

B12 is een vitamine dat veel in vlees en vis voorkomt. Een tekort hieraan kan onder andere leiden tot vermoeidheid, verzwakkingen, wazigheid en tintelingen. Het is dus belangrijk dat vegetariërs en veganisten deze vitamine op een andere manier binnenkrijgen.

Dit kan onder andere door producten van dierlijke oorsprong te eten, zoals kaas, eieren en melk. Maar er zijn ook speciale B12-supplementen.

Daarnaast is het belangrijk om als vegetariër andere bronnen van eiwitten te zoeken. Denk aan eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden en groenten als avocado en broccoli.

Vlees in de yoga-cultuur?

Echte yogi’s zijn bijna allemaal vegetarisch. Zo zegt een bekende yogi, Osho, dat mensen van nature vegetariërs zijn, omdat het lichaam gemaakt is voor vegetarisch eten. Zij gaan er namelijk vanuit dat als je lichaam in een diepe meditatie wil komen, het gewichtsloos en natuurlijk moet zijn. En alleen vegetarisch eten zorgt hiervoor.

Lees hier het hele artikel van Osho.

Helemaal vegetarisch? Of liever flexitarisch?

Is vlees eten goed voor je? Onze advies is: kijk naar je eigen lichaam en weet wat jij op de lange termijn vol kan houden. Je kunt nu wel die hard op de vegetarische toer gaan, maar je moet dit ook op de lange termijn vol kunnen houden.

Probeer een gezonde leefstijl aan te houden. Nu, maar ook over 1, 5 of 10 jaar. En of daar nu een stukje vlees bij hoort of niet, dat is aan jou. Eet je vegetarisch? Kijk dan goed naar hoe je een zo rijk, gebalanceerd en gevarieerd mogelijk eetpatroon kan volgen.

En misschien word jij wel – net als heel veel andere Nederlands – flexitariër! Dan eet je minstens 1 dag per week vegetarisch en geniet je de andere keren van een lekker, biologisch, kwalitatief én eiwitrijk stukje vlees.

Wat is jouw mening over het eten van vlees? Ik ben benieuwd. Laat je horen in de comments.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een reactie