Zo veroorzaakt verzadigd vet eten insuline resistentie

Door insuline resistentie meer kans op diabetes. Hoe werkt dat precies? Voorkom beide.

 1. Leestijd 10 min
 2. 10 07 2020
Deel dit bericht
zo veroorzaakt vet eten insuline resistentie

Niet alleen een teveel aan suiker veroorzaakt insuline resistentie. Wist je dat vet eten net zo gevaarlijk is? Het eten van vette maaltijden kan op die manier ook leiden tot diabetes type 2, hart- en vaatziekten, nierproblemen en zenuwbeschadiging.

In deze blog lees je hoe verzadigd vet insuline resistentie veroorzaakt. Lees snel verder, want ik vertel je ook hoe je dit effect kan omkeren en diabetes type 2 kan voorkomen.

Wat is insuline resistentie?

Een ongezonde levensstijl in combinatie met ongezonde eetgewoontes kan ervoor zorgen dat je cellen niet meer goed op insuline reageren. Je lichaam wordt dus ongevoelig voor insuline. Deze reactie noemen we insuline resistentie. Het gevolg hiervan is dat je bloedsuikerspiegel constant te hoog blijft en je uiteindelijk diabetes type 2 ontwikkeld.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt door de alvleesklier. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit het bloed wordt opgenomen in de cellen van je lichaam. Gebeurd dat niet, dan blijft er veel suiker in je bloed aanwezig en stijgt je bloedsuikerspiegel als een speer.

Een tijdelijke verhoging van je bloedsuikerspiegel is heel natuurlijk in een gezond functionerend lichaam. Maar een langdurig hoge bloedsuikerspiegel, als bij insuline resistentie, is levensgevaarlijk! Hoe dat precies werkt, lees je hieronder.

Hoe werkt insuline resistentie?

Bij insuline resistentie raken de processen van het opslaan en vrijmaken van glucose ernstig verstoord.

Dit is hoe het proces van insuline resistentie werkt in 5 stappen:

 1. Stel je voor dat jouw cellen poorten hebben
 2. Insuline is de sleutel is om deze poorten te openen om glucose binnen te laten
 3. Bij insuline resistentie blijven de poorten op slot, omdat de cellen minder of niet gevoelig zijn voor insuline
 4. Hierdoor kan glucose de cel niet in en blijft rondzweven in je bloedbaan
 5. Het resultaat, je bloedsuikerspiegel verhoogt en blijft hoog.

De grootste oorzaken van insuline resistentie zijn overgewicht en een ongezonde levensstijl. Toch spelen nog meer factoren een grote rol bij insulinegevoeligheid. Scrol snel verder.

Factoren

Het is belangrijk te beseffen dat er veel factoren zijn die insuline resistentie en daarmee diabetes type 2 kunnen veroorzaken. Deze factoren zijn:

 • genetische aanleg
 • je voedingspatroon
 • beweging en activiteit
 • overgewicht
 • slaap en stress.

Wat betreft voeding: een dieet met veel verzadigd vet, suikers en koolhydraten met hoge glycemische index kan leiden tot insuline resistentie.

Het komt niet volledig uit de lucht vallen, maar wil jij fluitend door het leven zonder complicaties? Dan is een gezonde levensstijl in combinatie met gezonde voeding essentieel.

Een voedingspatroon met veel onverzadigde vetten, rijk aan vezels, antioxidanten en voeding met een lage glycemische index, heeft een positief effect op insuline resistentie en diabetes type 2.

Relatie tussen insuline resistentie en vet eten

Wat zorgt ervoor dat de glucose poorten van onze spiercellen op slot gaan -en daarmee voorkomen dat cellen glucose kunnen binnenlaten? Het antwoord is suiker en vet.  

Een suikerrijk dieet of een dieet rijk aan voeding met een hoge glycemische index zorgen dat je suikerspiegel stijgt en er meer insuline moet worden aangemaakt. Als dit veelvuldig en langdurig gebeurt raken de cellen insuline restistent.

Schematische weergave van insuline resistentie veroorzaakt door verzadigd vet eten.

Ma’s tip: In deze post kan je verder lezen over hoeveel vet je per dag nodig hebt.

Maar wat een nog veel grotere rol speelt is vet. Vet in onze spiercellen. Vet in de bloedbaan kan zich namelijk ophopen in de spiercel. Dit creëert giftige vetafbraakproducten en vrije radicalen die het signaleringsproces  van insuline blokkeren.

Als dat gebeurt, onafhankelijk van hoeveel insuline we in ons bloed hebben, kunnen de glucosepoorten niet meer openen. En dat zorgt ervoor dat bloedsuiker zich ophoopt in het bloed.

Als reactie op de hoge bloedsuikerwaarde maakt de alvleesklier nog meer insuline aan om de overtollige glucose uit het bloed in de cellen te transporteren. Deze verhoogde insulinewaarde verhoogt vervolgens de vetopslag in de lever. Dit noemen we ´non-alcoholische leververvetting´. De lever is nu ook resistent voor insuline. Net zoals de alvleesklier.

Leververvetting

Een normaal functionerende lever zal het glycogeen, de opslagvorm van glucose, omzetten in glucose. Ons lichaam is sterk afhankelijk van glucose. Als je tussen twee maaltijden niet eet, is dit de manier waarop het lichaam onze hersenen actief houdt.

Maar wanneer de lever insuline resistent is reageert het niet meer op de signalen en blijft het maar glucose vrij maken. De alvleesklier reageert daar weer op door meer insuline in het bloed pompen. Het resultaat; een nóg hogere bloedsuikerspiegel.

De vette lever probeert zich te herstellen en zal het overtollige vet in het bloed willen afvoeren. Dat vet bouwt zich vervolgens op in de alvleesklier, waar de insuline word gemaakt. Uiteindelijk zal de alvleesklier niet meer werken en er wordt geen insuline meer aangemaakt.

Verzadigd vet en Diabetes type 2

Het is nogal een complex proces. Daarom lees je hier hoe het eten van verzadigd vet kan leiden tot insuline resistentie en uiteindelijk tot diabetes type 2:

 1. Veel verzadigd vet in dieet
 2. Vetoplag in spiercellen
 3. Cellen kunnen glucose niet meer herkennen en niet meer opnemen in de cel
 4. Insuline, de sleutel van de cel, is resistent geworden
 5. Bloedsuikerspiegel stijgt
 6. Alvleesklier maakt nog meer insuline aan
 7. Vetopslag in de lever
 8. Lever raakt resistent voor insuline
 9. Lever maakt meer glucose vrij uit glycogeen
 10. Nog hogere bloedsuikerspiegel
 11. Alvleesklier maakt nog meer insuline aan
 12. Nog hogere bloedsuikerspiegel
 13. Lever probeert vet kwijt te raken
 14. Vet bouwt op in alvleesklier
 15. Alvleesklier wordt resistent voor insuline
 16. Alvleesklier stopt met insuline productie
 17. Type 2 diabetes.

En om het nog een beetje meer samen te vatten:

 1. Veel verzadigd vet
 2. Vette spiercellen
 3. Insuline resistentie
 4. Vette lever
 5. Vette alvleesklier
 6. type 2 diabetes

Bron

Heb ik insuline resistentie?

De gevolgen van insuline resistentie zijn dus niet de minsten. Je vraagt je wellicht af: Hoe weet ik nu of mijn cellen insuline resistent zijn? Je kunt dit bij de huisarts laten onderzoeken.

Vaak wordt bij insuline resistentie ook wel gerefereerd aan het begrip ´insuline resistentie syndroom´ omdat met verschillende symptomen van insuline resistentie uiteindelijk het ziektebeeld in kaart kan worden gebracht.

Daarom zal je huisarts verschillende testen doen, waaronder een uitgebreid onderzoek van de vetten in je bloed; cholesterol, triglyceriden, glucosewaarden als je nuchter bent en wanneer je hebt gegeten.

Hij zal deze uitslagen in verband brengen met je bloeddruk, gewicht, buikomtrek en leefstijl en op basis daarvan een diagnose stellen.

Gevaren van een langdurige hoge bloedsuikerspiegel

Wanneer je bloedsuiker voor een langere periode te hoog is, spreken we ook wel van hypoglycemie, dat kan leiden tot ernstige gevolgen:

 • Diabetes. Insuline resistentie is een voorstadium voor diabetes.
 • Beschadiging van bloedvaten. Hierdoor ontstaat een hoger risico op beroertes, hart en vaat ziektes, nierproblemen, zenuwbeschadiging en oogziektes
 • PCOS (Poly Cystic Ovary Syndrome)
 • Verstoorde balans in honger en verzadigingshormonen; waardoor je meer eet dan nodig, aankomt en de cirkel versnelt

Hoe kan je insuline resistentie omkeren?

Al na 1 vette maaltijd kan het proces van insuline resistentie in gang gezet worden! Maar zo snel als het kan ontstaan, zo snel kun je er het proces ook ongedaan maken.

Zoals eerder al genoemd, zijn er meerdere oorzaken van insuline resistentie. Voeding er een oorzaak waar we veel invloed op hebben. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat voornamelijk verzadig vet en een overmatige energie inname belangrijke oorzaken zijn.

Steeds meer onderzoeken publiceren postitieve conclusies over het omkeerbaar maken van dit voorstadium van diabetes.

Je kunt insuline resistentie voorkomen en/of omkeerbaar maken door:

 1. Lichamelijke activiteit maakt je gevoeliger voor insuline. Dit is een reden waarom meer bewegen een belangrijk element is van diabetesmanagement (en een algemeen goede gezondheid)
 2. Gewichtsverlies (als je overgewicht hebt); vooral buikvet verliezen heeft prioriteit
 3. Een energie inname die past bij je leeftijd, geslacht, lengte en je activiteitsniveau.
 4. Veel plantaardige voeding; en daarbij een drastische vermindering in dierlijke voeding.
 5. Voldoende meervoudig onverzadigde vetten
 6. Stress verminderen
 7. Voldoende slaap

Ma’s tip: Medical Medium schrijft de oorzaak Diabetes Type 1 vooral toe aan een vette of slecht werkende lever. Hij ziet de oplossing in zijn bekende bleekselderij sap kuur.

Om te onthouden

 1. Insuline is een hormoon dat word gemaakt door de alvleesklier en zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit het bloed word opgenomen in de cel. Insuline resistentie ontstaat wanneer spiercellen beschadigd raken en insuline de glucose niet meer in de cel kan laten. De bloedsuikerspiegel stijgt dan en blijft lange tijd hoog.
 2. De gevaren van een langdurig hoge bloedsuikerwaarde zijn; Diabetes, hart- en vaatziekten, nierproblemen, zenuwbeschadiging, oogziektes, PCOS en een verstoorde hormoonbalans van honger -en verzadigingshormonen.
 3. Insuline resistentie is omkeerbaar zonder medicatie. Eet veel plantaardige voeding en meervoudig onverzadigde vetten, laat dierlijke producten zo veel mogelijk staan en zorg voor een gezond gewicht, regelmatige beweging, voldoende slaap en zo min mogelijk stress.
 4. Vooral verzadigde vetten kunnen insuline resistentie veroorzaken, maar ook suikers en voeding met een hoge glycemische index en overgewicht spelen een belangrijke rol in het ontstaan van het voorstadium van diabetes.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Geef een antwoord