Granaatappel eten is de bom voor een gezond leven

  1. Leestijd 9 min
  2. 27 12 2019
Deel dit bericht
granaatappel eten

De granaatappel is een bijzondere tropische vrucht met een zwoel sfeertje. De vrucht staat symbool voor de vruchtbaarheid, heeft een lustopwekkende werking en zou erectiestoornissen helpen voorkomen. En als dit nog niet genoeg is; deze granaat is de bom voor jouw gezondheid. Wat is jouw excuus om granaatappel te eten?

Hoe eet je granaatappel?

Voordat ik dit allemaal wist, liet ik de granaatappel een beetje links liggen. Teveel gedoe. Lastig te pellen en raar om te eten. De zaadjes kraken een beetje tussen je tanden, net als bij passievrucht, en dat was ik niet zo gewend. Misschien wist ik nog niet goed hoe je het beste granaatappel kan eten.

Een rondje internet gaf mij een schat aan ideeën, die je nu hier op de site terug kan vinden. De smaak van granaatappel is fris en zoetzuur. Daarmee is het een interessante toevoeging voor:

granaatappel pitjes

Maar ja, dan moet je wel eerst weten hoe je hem moet schoonmaken.

Hoe kan je een granaatappel pellen?

Voor mij was dit eigenlijk de belangrijkste reden om geen hele granaatappel te kopen. Want hoe pel je zo’n ding? Blijkt dus heel eenvoudig. Je pakt een scherp mes en voor de zekerheid een keukenrol. Want dit wordt wel eens kliederig…

  1. Snijd met een scherp mes de onder- en bovenkant van de vrucht
  2. Nu snijd je de schil van onder naar boven vier maal in. Zorg dat je alleen de schil snijd, dus tot het witte membraam.
  3. Vol een grote kom met water, en breek onderwater de vrucht in 4 delen. Als je dit onderwater doet voorkom je spetters.
  4. Pel nu (onderwater) de pitjes los van de schil en het witte membraan weg. De pitjes zinken naar de bodem, terwijl de witte velletjes en schil naar boven drijven.
  5. Schep alle drijvende deeltjes uit de kom en droog de granaatappel pitjes in een vergiet.

Granaatappelsap maken

Je kan er ook voor kiezen de vrucht te persen. Granaatappelsap past namelijk heel goed in een sapkuur of detox. Gebruik wel een hand perser. Met een automatische perser kneus je de zaadjes die een bittere smaak geven aan je sap.

Recepten met granaatappel

Salade met granaatappel en kip

Deze koolhydraatarme salade is niet alleen erg lekker, hij helpt je bij het afvallen!
Lees recept
granaatappel salade met kip

Smoothie granaatappel-kwark-aardbeien

Granaatappel is een heerlijke vrucht met een bijzondere smaak. Verwerk hem daarom eens in je groene smoothie! Een lekkere boost voor in de ochtend.
Lees recept
smoothie met granaatappel

Koolhydraatarme toast van aubergine

Beleg je toast met geitenkaas en een topping van verse kruiden, of met hüttenkase en granaatappelpitjes zoals wij doen in dit recept! Hmmm
Lees recept
koolhydraatarme aubergine toast

Zo houdt granaatappel eten jou gezond

Deze granaat is de bom voor jouw gezondheid. Dit komt vooral door de hoge concentratie antioxidanten. Dit zijn de 7 belangrijkste voordelen voor jouw gezondheid.

Fun fact: de granaat dankt z’n naam aan de deze vrucht

1.     Bomvol polyfenolen en antioxidanten

Granaatappels bevatten punicalagine en polyfenolen. Hierdoor heeft deze vrucht heeft een extreem hoge antioxiderede werking. Veel hoger nog dan groene thee en rode wijn en ook veel meer dan veel andere fruitsoorten.

Antioxidanten is een verzameling voedingsmiddelen die vrije radicalen in jou lichaam uit de weg ruimt. En dat is belangrijk want deze vrije radicalen zijn agressieve jongens, die schade berokkenen aan cellen en weefsel. Dit kan leiden tot ontstekingen in het lichaam -met vele nadelige gevolgen voor geest en gezondheid. Op lange termijn kan dit leiden tot hart- en vaat ziekte en kanker.

Deze groep bestaat uit vitamines C en E, bètacaroteen, bioactieve stoffen en spoorelementen zoals seleen. Hiermee wapent de granaatappel zich tegen ontstekingen in jouw lijf.

2.     Granaatappels tegen kanker

Een antioxidanten verminderen de kans op kanker. Sterker nog, ze gaan actief de strijd aan tegen deze ziekte. Onderzoek bij mannen met prostaatkanker heeft aangetoond dat het drinken van de granaatappelsap de noodzaak tot chemotherapie kan verkleinen.

3.     Frisse mond

De antioxidant flavonoïde heeft ook een kanker werende werking. Maar de combinatie met de antibacteriële werking van granaatappels, maken een tandenborstel van deze vrucht. Zo zou het tandplak tegen gaan en bacteriën onschadelijk maken die tandbederf veroorzaken.    

4.     Doorbloeding en erectiestoornissen

Stikstofoxide in een cruciaal stofje dat zorgt voor een betere doorbloeding en het verwijden van je bloedvaten. Ook zorgt het voor betere sportprestaties wordt hersenactiviteit hiermee stimuleert. Die wil je dus.

Net als bijvoorbeeld bietjes, geeft ook de granaatappel een boost aan het stikstofoxide gehalte, maar dan zonder het risico op oxidatieve schade. Dit zorgt ervoor dat deze vrucht een positief effect heeft bij het behandelen van hoge bloeddruk en erectiestoornissen.

Ma’s tip: Granaatappel is een afrodisiac. Dit betekent dat het eten van deze vrucht je testosteronniveau verhoogd en dit is lust opwekkend voor mannen en vrouwen.

5.     Gunstig tegen alzheimer

Onderzoek met muizen in 2006 heeft aangetoond dat granaatappels de progressie van Alzheimer tegen gaan. Voor dit experiment is een groep muizen gekweekt met aanleg voor deze geheugenstoornis. De testgroep kreeg dagelijks granaatappelsap toegediend. In vergelijking met de controlegroep, die een normaal dieet aten, hadden zij aanzienlijk minder amyloïde-plaque op hun organen. Deze eiwitvezel is een van de oorzaken van Alzheimer. Ook is scoorde de granaat-muizen beter op andere cognitieve testjes.

6.     Vezels voor een goede darmwerking

Dagelijks heeft jou lichaam zo’n 30 gram aan vezels nodig. Dat is niet weinig en de meesten van ons komen daar niet aan. Een portie van 100 gram granaatappelpitjes bevat 4 gram vezels en dat is niet slecht. Vezels hebben een positief effect op de werking van jouw darmen. Daarmee houd je ze gezond en schoon en stimuleer je een goede stoelgang.

7.     Granaatappel eten voor een stralende huid

Granaat helpt jou op drie manieren aan een gezonde huid.

Tegen acne. Weet je nog die antioxidanten waar we eerder zo vol lof over spraken. Die maken ook korte metten met ontstekinkjes aan het oppervlakte van je lichaam. Puistjes dus. Ook zorgt granaatappel voor een betere doorbloeding en bevordert het ijzer een beter zuurstoftransport. Dit helpt allemaal tegen acne.  

Tegen rimpels. Granaatappel zorgt ervoor dat jouw lichaam collageen aanmaakt. Een hoe meer collegeen er in jouw huid zit, hoe beter. Collageen zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft. Zou houd je dus een strak en egaal gezicht. Zonder rimpels.

Geen droge huid. De pitjes in granaatappel bevatten een olie. Deze olie hydrateert je huid, die zacht en soepel aan blijft voelen.

De volgende keer als je opzoek gaat naar een nieuwe huid crème, loop dan ook even langs de fruitafdeling van de supermarkt.

Het eten van granaatappel helpt niet alleen tegen huid veroudering. Het stimuleert ook wondgenezing en gaat litteken weefsel tegen.

Granaatappel eten helpt bij afvallen

Ma’s tip: granaatappel pitjes bevatten zeer veel koolhydraten; zo’n 19 gram per 100 gram. Wie af willen vallen door een koolhydraatarm dieet te volgen eet zo’n 15 gram koolhydraten per hoofdmaaltijd. Hier lees je meer over dit dieet.

Daarom raden wij niet aan elke dag deze vrucht te eten. Voor al het fruit geldt dat je beter het fruit kan eten dan alleen de sap kan drinken.

Granaatappel helpt bij afvallen

Last but not least: Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat granaatappel eten helpt bij afvallen. Het zou vooral effectief zijn tegen buikvet. Het is dan wel belangrijk dat je de hele vrucht (dus vruchtvlees en zaadjes) eet en niet alleen het sap. Als je alleen granaatappelsap drinkt mis je bovendien de vezels die zorgen voor een langzame vertering. Juist de pitjes bevatten een olie die vetverbranding stimuleert.

Daarom is deze granaat dus echt de bom!

Niels Bosman

Niels Bosman is de auteur van boek ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’. Hij is de oprichter en eigenaar van Makkelijkafvallen.nl. Zijn methode, waarin koolhydraatarm eten centraal staat, heeft al meer dan 99.000 mensen met overgewicht geholpen met afvallen. Voor zijn website verzamelt hij voedzame en koolhydraatarme recepten.

Niels is een coach met een passie voor positieve energie. Hij onderzoekt hoe je eenvoudig een gezonde levensstijl kan toepassen. Daarvoor vertaalt hij wetenschappelijke kennis naar praktische tips.

Hij motiveert je bij de transformatie naar een slank, gezond en gelukkig leven.

 

Geef een reactie