Gezonde lenterecepten? Zo eet je lekker in het seizoen

Wat zijn nou echte lentegroenten? En waarom is het goed voor je om "in het seizoen te eten"? Je leest er alles over in deze blog.

  1. Leestijd 9 min
  2. 19 03 2024
Deel dit bericht
Gezonde lenterecepten met seizoensgroente

Staat je agenda ook al vol gepland deze lente? Met deze gezonde lenterecepten wordt de lente sowieso een feestje. Misschien sta je al te popelen om je lentejurk weer uit de kast te halen en als eerste een plek te bemachtigen op het terras als deze straks weer opengaan.

Of wil je liever eerst aan de slag om de laatste winterpondjes definitief achter je te laten? Het maakt niet uit. Hier lees je welke groente je niet mag missen in dit seizoen en ook waarom niet.

Natuurlijk lees je bij Ma alles over gezonde lenterecepten die passen in een koolhydraatarm dieet.

Koolhydraatarm koken in de lente

In de lente is het gelukkig een stuk eenvoudiger om gezond te eten. Waarom? Omdat de markt weer vol ligt met verse groenten. En veel komt nog uit Nederland ook. Dus dag groenteblik, kool en diepvries, hallo verse lente groenten.

Met deze ingrediënten maak je de heerlijkste gezonde lenterecepten. Dat is niet alleen gezond, maar ook nog duurzaam en goed voor je portemonnee. Door het eten van verse groente van Nederlandse bodem draagt jouw maaltijd bij aan een gezondere omgeving. Bovendien steun je de boeren uit eigen land. Als dat niet goed voelt?

Seizoensgroente en koolhydraatarm eten?

Of je nu freestylet, een streng dieet volgt of koolhydraatarm wil eten, het is altijd een goed idee om seizoensgroenten te gebruiken. Sterker nog, het gaat uitstekend samen!

Bekijk hieronder welke gezonde ingrediënten nu vers beschikbaar zijn voor jouw favoriete lenterecept. Zoals je ziet bevatten deze groenten zeer weinig koolhydraten, dus die kan je in een koolhydraatarm dieet onbeperkt eten.

Wat zijn Nederlandse lentegroenten?

Hieronder zie je de lekkerste Nederlandse groenten die perfect passen in je koolhydraatarme dieet. Let op: deze voedingswaarde zijn per 100 gram onbereid product.

  • Minder dan 1 gram KH per 100 gram
    Andijvie
    Veldsla
    Paddenstoelen
    Spinazie
    Kropsla
  • Minder dan 2 gram KH per 100 gram
    Boerenkool
    Pompoen
    Rabarber
  • Minder dan 3 gram KH per 100 gram
    Asperges
    Aubergine
    Komkommer
    Rode kool
    Tomaat
    Witlof
    Bloemkool
  • Minder dan 4 gram KH per 100 gram
    Radijs
    Prei
    Paprika
  • Minder dan 5 gram KH per 100 gram
    Koolrabi
    Knolselderij
  • Meer dan 5 gram KH per 100 gram
    Spruitjes
    Uien
    Wortel
    Artisjok

Nu hoor ik je denken: ‘Ik ben bewust bezig met mijn lichaam en voeding, ik gebruik de heerlijkste recepten van MA of een ander koolhydraatarm dieet en dan moet ik ook nog eens seizoensgebonden eten?!’. Ik beloof je dat het echt de moeite waard is. Hieronder 7 redenen om het toch te doen.

7 redenen om seizoensgroente te eten

Koken met seizoensgroente hoort in een gezonde, koolhydraatarme levensstijl. Het gaat niet alleen om de juiste recepten en de goede voedingswaarden. Er is veel meer dan dat. Als je bewust bent van wat je eet zul je meer plezier halen uit het kopen, bereiden en het oppeuzelen van je eigen creatie. En daar draait het om!

1. Smaak

Verse groenten knallen uit elkaar van smaak. Wanneer groente in de zon gerijpt is, dan proef je dat meteen. Een zachte, volrijpe sappige tomaat is toch heerlijk! Hetzelfde geldt voor verse bladgroente. Met alle respect voor mijn vrienden uit het vriesvak, maar aan verse knapperige frisse veldsla kunnen zij echt niet tippen.

2. Voedingswaarden

Dit item telt voor drie. Let op: wanneer een gewas goed groeit, in de juiste omstandigheid en in het juiste seizoen, bevat het de hoogste voedingswaarden. Dit kan wel tot 3 keer zo hoog zijn!

Groente en fruit verliest na de oogst iets van zijn kracht. Dus hoe meer tijd er tussen de oogst en jouw mond zit, hoe minder er voor jou overblijft van de essentiële vitamines en mineralen. En dat is zonde.

Rauwe groenten hebben de hoogste voedingswaarden. Tijdens het koken gaan veel vitamines en mineralen verloren. Jammer, vind ik zelf. Een verse paprika knalt uit elkaar van de vitamine C. Het grote voordeel van verse producten is dat je er heerlijke salades van kan maken.

3. Economie

Steun je lokale economie. Of in elk geval de boeren van Nederland. Door producten te kopen uit het Westland stimuleer je de Nederlandse economie. Met een appel uit Chili… nou ja, minder in elk geval. Bovendien is het voor je eigen portemonnee ook beter. Door in het seizoen te kopen ben je vaak een stuk voordeliger uit.

4.Het milieu

En dan is er nog het milieu, natuurlijk. De CO2 uitstoot van fruit wat de halve wereld over moet heeft nou eenmaal een grotere CO2 afdruk dan bijvoorbeeld een Nederlandse peer. Omdat seizoensgroente op een natuurlijkere manier groeit worden er minder chemicaliën en kunstmest toegepast. Dat wil je toch?

5. Inspiratie

Krijg jij ook altijd zoveel inspiratie als je over de markt loopt? Misschien denk je, ‘Ha, veldsla! daar ga ik een heerlijke salade van maken. Heb je dat niet? Geen probleem. Neem die verse Nederlandse producten mee naar huis en haal hier je inspiratie voor (vegetarische) recepten vandaan.

6. Krijg wat je nodig hebt

Wist je dat de natuur ons precies het dieet geeft wat we nodig hebben? Daarom zijn er dorstlessende komkommers en watermeloenen in de zomer. Appels die traditioneel meer bij herfstrecepten horen verkoelen ons lichaam in voorbereiding op de winter. En groene bladgroenten in deze recepten helpen ons bij het detoxen en afvloeien van de overtollige winterpondjes.

7.Beter in balans

Door je voeding aan te passen op het seizoen raak je meer betrokken bij wat je eet. Je bent meer bewust en voelt je meer betrokken bij je omgeving. Bovendien eet je op deze manier veel gevarieerder en zal je het waarderen wanneer jouw lievelingsgerecht eindelijk weer aan de beurt is. Hierdoor houd je een betere balans.

8. Heerlijke gezonde lente recepten

Vanaf mei gaan we los met Hollandse gezonde salade. Domineerde in de wintermaanden de Nederlandse boter- en eikenbladsla onze bordjes, straks schuiven de iJsberg-, romaine- en kropsla aan aan tafel. En wat dacht van de pittige rucola?

Wij genieten nog heel even van de veldsla, die tot april verkrijgbaar is. De knapperige blaadjes hebben een nootachtige smaak, erg lekker. Als klapper op de vuurpijl is veldsla goed voor de huid en de ogen, zou mijn oma zeggen. En ze heeft gelijk, want veldsla bevat beta-caroteen, vitamine C en omega-3 vetzuren.

Verse lentesalades

Met een beetje trots presenteren wij onze favoriet lente salades. Onze receptenmakers en diëtisten bedachten, kookten en testen deze heerlijke gezonde lenterecepten. Klassiekers, met een sausje, uuhm, dressing van MA.

Asperges, delicatesse recepten van de lente

Asperges zijn de posh nosh van de Nederlandse groente. Het is beperkt verkrijgbaar en een beetje prijzig. Maar o o o, wat smaken ze zalig. Dankzij hun voedingswaarde passen ze perfect in een koolhydraatarme maaltijd. Asperges bevatten veel vitamine C en K en zijn rijk aan foliumzuur en kalium (bron). Kies hier je favoriete gezonde recept met asperges:

Spinazie recepten

Spinazie mag als echte voorjaarsgroente hier natuurlijk niet ontbreken. Het is niet alleen lekker en divers, maar ook kerngezond, dankzij een hoge concentratie aan ijzer.

De legende van spinazie blijkt te rusten op een misverstand. Door een verkeerd geplaatste decimaalkomma leek een portie spinazie gelijk te staan aan het eten van een paperclip. Nu blijkt dat dit een beetje overdreven was. Maar eind goed al goed, spinazie blijft een gezonde favoriet. Welk recept kies jij voor je shotje Popeye?

Slank de lente door

Krijg jij ook geen genoeg van deze gezonde recepten? Geniet nu verder met de Ma Methode en raak kilo’s kwijt zonder het gevoel van op dieet zijn.

Wij willen dat jij net zo straalt als de eerste lentezon. Of je nu de komende tijd kookt met onze weekmenu’s, je volledig stort op de gezonde lentegroenten of gewoon lekker wilt eten: veel kookplezier en eet smakelijk!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Incl. koolhydraatarme snacks & bites

Geef een reactie