Gezonde borrelhapjes voor oud & nieuw

Wat er vanavond niet aankomt, hoeft er morgen niet af

  1. Leestijd 9 min
  2. 14 07 2020
Deel dit bericht
Gezonde borrelhapjes maken een feestje van je verjaardag.

Het is de laatste dag van het jaar en je telt af naar het nieuwe. Vuurwerk, drankje, hapje… gezelligheid alom. Waar wat zet je nou op tafel? Heb jij jezelf voorgenomen om volgend jaar wat gezonder aan te doen of zelfs een paar kilo af te vallen? Neem je het er nu nog even van? Of sluit je het jaar juist bewust af?

Met de slanke borrelrecepten uit deze post hoef je niet te kiezen! Kies dus snel je hapjes voor vanavond.

De beste wensen!

Borrelhapjes bij het afvallen

Verstop jij je voor de feestdagen? Je bent zeker niet de enige. In ons hoofd gaan feestjes en afvallen helaas niet zo goed samen. Veel sociale partijtjes draaien om eten en drinken. Taart, chips, hapjes en alcohol. Het zijn de dik-makers bij uitstek.

Het leven gaat door, ook wanneer jij aan je figuur werkt. En daar kan je prima van genieten. Vervang bijvoorbeeld ongezonde snacks gewoon met deze verantwoord lekkere hapjes. Deze ideeën met gezonde borrelhapjes zijn natuurlijk koolhydraatarm én makkelijk om te maken. Enjoy!

*alle recepten zijn voor 10 hapjes

1. Koolhydraatarme Geitenkaasballetjes

Geitenkaasballetjes zijn ideale gezonde hapjes voor op verjaardagen. Je kunt er namelijk eindeloos mee variëren!

Ingrediënten:

  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 1 el crème fraîche
  • zongedroogde tomaten
  • bieslook

Bereiding:
Meng de geitenkaas met de crème fraîche. Rol hier 10 balletjes van. Snijd de zongedroogde tomaten en bieslook erg fijn. Verdeel de tomaten en bieslook over je aanrechtblad en rol hier de geitenkaasballetjes doorheen.

2. Makkelijke Tzatziki snack

Dit Griekse sausje is perfect om te serveren bij je groentesnacks. Deze dipper kan bij worteltjes, paprika en natuurlijk komkommer. Ook lekker om wat stukjes koolhydraatarm brood in te dippen! Zo maak je een schotel vol gezonde borrelhapjes.

Ingrediënten:

Bereiding:
Meng de yoghurt, olijfolie en knoflook door elkaar. Was de komkommer en snijd in kleine blokjes. De schil mag erom blijven zitten. Meng goed door. Neem een paar muntblaadjes en snijd deze grof. Garneer hiermee de saus; dat brengt wat kleur!

3. Gezond verjaardagshapje met zalm

Houd je wel van een stukje zalm? Deze frisse, gezonde borrelhapjes zijn heerlijk om ook een beetje gezonde vette vis toe te voegen aan de borreltafel.

Ingrediënten:

  • 5 el kruidenkaas
  • ½ komkommer
  • 100 gram zalm
  • prikkertjes

Was de komkommer en snijd in plakjes. Leg op ieder plakje komkommer een toefje kruidenkaas. Maak vervolgens kleine rolletjes van de zalm en leg die op de kruidenkaas. Snel een prikkertje erop en je hapje is klaar!

4. Gezond komkommer-brie-walnoot hapje

Ontzettend simpele gezonde hapjes en een heerlijke combinatie! Het knapperige van de walnoot gaat goed samen met de romige brie en frisse komkommer.

Ingrediënten:

  • ½ komkommer
  • 10 plakjes brie
  • 10 walnoten

Snijd mooie plakjes van de komkommer. Leg de stukjes brie op de plakjes komkommer en garneer met de walnoten. Verdeel het mooi op een schaal en het ziet er meteen feestelijk uit! Een handje noten kan eigenlijk overal bij.

5. Druivenballetjes met geitenkaas

Zoet of hartig? Het liefst in combinatie met elkaar! En dat is precies wat dit hapje doet. Geitenkaas gaat erg goed samen met zoet – denk maar aan het zoete van honing! Maar wist je dat de combinatie geitenkaas en druiven ook heerlijk is?

Ingrediënten:

  • 10 druiven
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 20 walnoten

Bereiding:
Was de druiven goed. Pak een stukje geitenkaas en verpak hiermee de druif. De druif krijgt als het ware een jasje van geitenkaas; je mag het groene niet meer zien. Doe dit bij alle druiven. Hak vervolgens de walnoten grof en rol de balletjes door de walnoten.

6. Aubergine hapjes dip

Caloriearme borrelhapjes maak je met een vegetarische auberginedip, gewoon uit eigen keuken. Serveren met koolhydraatarme crackers of met frietjes van gesneden wortel, komkommer en paprika. Dat is pas een lekkere borrelhapje.

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • Teentje knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • peterselie
  • beetje citroensap
  • 1 el sesampasta

Bereiding:
Was de aubergine en prik er met een vork gaatjes in. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het velletje van de knoflook en verpak het met een beetje zilverfolie. Doe de aubergine en het pakketje knoflook 50 minuten in de oven. Nu is het vruchtvlees zacht en kun je het eruit schrapen met een lepel. Maal de aubergine en knoflook fijn tot je een puree hebt. Breng op smaak met sesampasta, komijnpoeder, peterselie en citroensap. Garneer met een paar blaadjes peterselie.
Je hebt er wat geduld voor nodig, maar dan heb je ook wat!

7. Witlofschuitjes met zalm

Groente kun je erg goed inzetten voor je gezonde hapjes!  Zo is witlof heerlijk in combinatie met blauwe schimmelkaas. Dankzij de bitterstoffen is witlof super gezond. En ook zalm past goed bij de ietwat bittere smaak.

Ingrediënten:

  • 10 witlofblaadjes
  • 100 gram zalm
  • dille
  • citroensap (klein beetje)

Bereiding:
Was de witlofblaadjes goed. Vul ieder blaadje (schuitje) met een beetje zalm.
Garneer met wat dille en besprenkel met een klein beetje citroensap.

8. Snel klaar Kipfiletrolletje hapje met roomkaas

Dit gezonde hapje heb je snel klaar. De klassieker: ‘het rolletje’. Niet voor niets bij velen zeer geliefd! Makkelijk en gezond borrelhapje, en ook hier weer de mogelijkheid om eindeloos te variëren. Vervang de kipfilet bijvoorbeeld door kalkoenfilet of gebruik monchou in plaats van roomkaas.

Ingrediënten:

  • 5 plakjes kipfilet
  • 5 el roomkaas
  • ¼ ui
  • bieslook
  • zout en peper

Bereiding:
Snijd de ui in fijne stukjes. Neem wat bieslook en snijd hier ook kleine stukjes van. Meng de roomkaas, ui, bieslook en zout en peper door elkaar. Neem een plakje kipfilet en verdeel hier wat van het roomkaasmengsel over. Zorg dat het hele plakje bedekt is. Rol het plakje op en snijd doormidden. Uit één plakje kipfilet kun je twee rolletjes halen.

9. Koolhydraatarme snack: Eieren gevuld met avocado

Vind je gevulde eitjes toch een beetje een jaren-90 snack? Deze avocado-eieren zijn hier een bijzondere variatie op! En ook deze zullen je zeker smaken.

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 1 avocado
  • 2 el Griekse yoghurt
  • beetje citroensap
  • bosui
  • bieslook
  • peper en zout
  • paprikapoeder

Bereiding:
Kook de eieren hard. Snijd de bosui en bieslook in kleine stukjes. Haal het vruchtvlees uit de avocado en meng dit samen met de Griekse yoghurt, het citroensap, de bosui en de bieslook goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Laat de eieren na het koken goed afkoelen en halveer ze. Haal de bolletjes eigeel eruit en meng deze door het avocadomengsel. Doe het mengsel in een spuitzak en vul de lege holtes van de eitjes op. Garneer met wat bieslook en paprikapoeder.

10. De gezonde borrelhap: bleekselderij

Een echte gezonde snoeperij, deze gevulde bleekselderijstengels. Ook nog eens snel klaar. Lekker met wat zongedroogde tomaatjes erbij!

Ingrediënten:

  • 2 stengels bleekselderij
  • 75 gram roomkaas
  • 1 el pesto
  • 2 el pijnboompitten
  • peper

Bereiding:
Was de bleekselderij goed en snijd in kleine stukjes van ongeveer 5 cm. Meng in een kom de roomkaas met de pesto en een beetje peper. Vul de bleekselderijstengels met het pesto-mengsel en garneer met pijnboompitten.

11. Gezonde hapjes: garnalenspiesjes

De lekkerste borrelhapjes maken doe je in een handomdraai. Dit is een exotisch hapje dat gegarandeerd in de smaak valt bij de visliefhebber. Maak de garnalen extra spicy door wat rode peper toe te voegen.

Ingrediënten:

  • 100 gram garnalen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 el olijfolie
  • lange satéprikkers
  • sesamzaad

Bereiding:
Verwarm de olijfolie in een wokpan. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit in de olie. Dep de garnalen goed droog met een stukje keukenpapier en doe ze in de pan. Bak ze 2 à 3 minuutjes. Haal de garnalen uit de pan en laat ze even afkoelen. Rijg ze vervolgens aan een satéprikker. Garneer met wat sesamzaad

12. Magere hapjes met rolletjes rookvlees en ei

Weer zo’n klassieker: rookvlees met ei. Het is gewoon erg lekker én snel te maken. Handig en mager hapje voor als je veel gasten op bezoek krijgt!

Ingrediënten:

  • 10 plakjes runderrookvlees
  • 5 eieren
  • satéprikkers

Bereiding:
Kook vijf eieren en snijd ze doormidden. Leg op elk plakje rookvlees een stukje ei. Rol het plakje op en zet vast met een satéprikker. En klaar is kees!

Ma’s Leestip: 23 ideeën voor koolhydraatarme tussendoortjes,  nog meer lekkere en gezonde hapjes. 

Onthouden
Het is een illusie dat het alleen maar gezellig kan zijn met alcohol en veel eten. Sterker nog, door goed te eten zit je beter in je vel en ben je dus gezellig. Een bewuste levensstijl gaat dus heel goed samen met het vieren van je verjaardag en met deze gezonde borrelhapjes zet je voor iedereen iets lekkers op tafel.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Geef een reactie