Gewicht verliezen? In 3 stappen naar een Can Do mentaliteit

 1. Leestijd 8 min
 2. 19 08 2019
Deel dit bericht
Naar een can do mentaliteit is een kwestie van mindset

Als je wilt werken aan een gezond figuur is het belangrijk dat je de juiste houding aanneemt. De kans op slagen is namelijk bijzonder groot als je gaat werken aan een nieuwe levensstijl met een positieve mindset.

Nee, afvallen is niet altijd gemakkelijk. Ik weet dat het een proces is met ups en downs. Merk je dat je soms hervalt in negatieve denkpatronen? Dan wordt het dringend tijd om je huidige houding te transformeren. Met deze 3 stappen help ik jou naar een Can Do mentaliteit. Let’s go!

1. Verander je gedachten

Muhammed Ali is een mooi voorbeeld van iemand die dankzij een positieve mindset grootse dingen bereikte. De experts vonden dat Ali niet de juiste maten had om een succesvolle bokser te kunnen worden. Fysieke metingen zoals het bereik, het gewicht, de omtrek van de vuist en de borstomtrek bepaalden volgens hen of een bokser al dan niet succesvol kon worden. Ali voldeed helemaal niet aan deze ideale maten en werd daarom een mislukkeling genoemd. Niemand geloofde dat hij de vaardigheden en talenten had om een succesvolle bokscarrière uit te bouwen. Toch ging Ali de geschiedenis in als één van de grootste boksers aller tijden.

Wat was het precies aan Ali dat heeft bijgedragen aan zijn ongelooflijke succes? Muhammed Ali was geen natuurtalent en hij had ook niet het uiterlijk van een succesvolle bokser. Tijdens zijn carrière werd hij voortdurend gekoppeld aan atleten die groter, sterker en sneller waren dan hij, maar toch heeft hij ze verslagen.

De cruciale factor tussen iemand die succesvol is en zijn doel bereikt versus iemand die dat niet doet, is voor een groot deel de mindset of de manier van denken.

Falen als leer moment

Het was niet zijn fysieke talent dat hem deed slagen en ook niet zijn maten, maar zijn mentale houding. De cruciale factor tussen iemand die succesvol is en zijn doel bereikt versus iemand die dat niet doet, is voor een groot deel de mindset of de manier van denken.

Onze manier van denken bepaalt de manier waarop we omgaan met moeilijke situaties en tegenvallers, evenals onze bereidheid om onszelf te verbeteren. Een persoon met een groei-mindset gaat niet opgeven als hij faalt. In plaats daarvan gebruikt hij zijn falen als een leermoment dat hem dichter bij zijn succes brengt.

Het succes

De houding van Muhammed Ali helpt ons te begrijpen dat een sterke mindset alle andere gaven overstijgt. In plaats van in de spiegel te kijken en te zeggen: ‘Ik ben niet goed genoeg om kampioen te worden’, zei hij: ‘Ik kan wél winnen en zal het bewijzen’.

En dat is wat hij deed. Hij liet zien dat succes voortkomt uit je mindset. Door negatieve overtuigingen achter je te laten en deze te vervangen door een Can Do mentaliteit kun je al je doelen bereiken.

Is het jouw doel om enkele kilo’s af te vallen?
Begin dan eens met je manier van denken te observeren. Denk je vaak aan opgeven? Heb je vaak negatieve gedachten waardoor je de moed verliest? Wees je hier dan van bewust en ga niet verder in op deze gedachten. Probeer vervolgens om iets positiefs te denken zoals: ‘ik ben op de goede weg’ of ‘dankzij mijn positieve houding kan ik moeiteloos kilo’s verliezen’.

2. Drie pijlers voor een positieve mindset

Volgens Dr. Carol Dweck van het boek ‘Mindset’ hangt je succes af van drie belangrijke factoren: je gedachten, je gevoelens en je acties. Positief denken is een heel goed begin, maar als je positieve dingen denkt en je je toch nog slecht voelt, ga je ook niet positief handelen.

Hoe ga je nu te werk om zowel je gedachten, je gevoelens als je acties op één lijn te krijgen?

Als je telkens voor jezelf herhaalt dat je iets kan, zal je geest dit na een tijdje gaan geloven en het accepteren als de waarheid.

De eerste stap

De eerste stap is om zo positief mogelijk te gaan denken. Als je positieve gedachten hebt over wat je kunt doen in plaats van wat je niet kunt doen, zal dit je hersenen ten goede veranderen. Als je telkens voor jezelf herhaalt dat je iets kan, zal je geest dit na een tijdje gaan geloven en het accepteren als de waarheid. Net zoals je weet dat de lucht blauw is, kun je ook je hersenen trainen dat het gemakkelijk is om af te vallen.

Vervolgens ga je kijken naar hoe je gaat handelen. Ben je iemand die altijd voorovergebogen zit? Dan heb je waarschijnlijk niet het gevoel dat je op je best bent. Strek nu je rug en glimlach. Je zult niet alleen een verandering opmerken in hoe je je voelt, maar ook in hoe je denkt. Je zult van depressieve gedachten gaan naar creatieve en zelfverzekerde gedachten.

Onthouden: positieve gedachten zorgen er voor dat je positief gaat handelen.

3. Van passief naar proactief

Veel mensen hebben uitstekende ideeën, maar slechts weinigen voeren hun ideeën ook uit. We kunnen een onderscheid maken tussen twee soorten mensen: mensen met een actieve houding en mensen met een passieve houding. Proactieve mensen bedenken ideeën en voeren die ook zonder aarzeling uit. Wanneer deze mensen besluiten om op vakantie te gaan, nemen ze die ook. Als ze besluiten om een klant of oude vriend te bellen, zullen ze dat ook doen.

Mensen met een passieve houding daarentegen hebben misschien wel net zoveel ideeën, maar ze voeren de ideeën niet uit. Ze stellen hun doelen en dromen voortdurend uit. Dit gebrek aan actie is het resultaat van een passieve mentaliteit.

Perfectionistisch?

Wat kunnen we doen om onze passieve houding om te buigen naar een proactieve mindset? Allereerst kunnen we onze perfectionistische houding aanpakken. Perfectionisten stellen vaak dingen uit omdat ze bang zijn om iets verkeerds te doen. Proactieve mensen gaat echter door en lossen eventuele problemen gaandeweg op.

Stop en begin!

Dit betekent ook dat je moet stoppen met wachten op het juiste moment. Er is geen juist moment om te beginnen met een gezonde levensstijl. Hoe langer je wacht met actie te ondernemen, hoe groter de kans is dat je er helemaal niet meer aan begint. Stop dus meteen met uitstellen en start nu met stappen te ondernemen die je op weg helpen naar een gezond figuur.

Conclusie

Alles begint met een positieve mindset. Weet ook dat je er niet alleen voor staat. Er zijn duizenden mensen die net als jij op weg zijn naar een gezondere levensstijl en een slank figuur. Sluit je aan bij onze Samen Afvallen Community om in contact te komen met mensen die je motiveren en inspireren bij het behalen van jouw doelen.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

2 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Caroline Vos

  Dit heb en had ik nodig!! Gewoon doorgaan
  Pro actief !
  Ik heb een boek van Covey gelezen, pro actieve mensen zijn succesvoller ze creëren hun eigen omgeving wachten niet af tot er “iets” langskomt. Besluiten EenVandaag baan te nemen en doen dat ook. Welke invloed kan je binnen je eigen cirkel maken etc. Ik golf ook en gaat niet altijd goed, bij slechte hole denk ik altijd : control alt delete volgende hole beter ! En ja het werkt effe een dipje hoef je nog geen slecht rondje golf te lopen.
  Ik ook nog 1 vraag : ik loop circa 30 km hard per week hoe zit ik dan met de koolhydraten ? Ik heb ook meer “trek” dan anders en verbranding is ook nog 1 uur na het hardlopen aan. Wat kan je mij adviseren ? Vanaf april 4.5 km afgevallen door meer te bewegen. Maar ook meer te eten.

  • Evelien Vis

   Je kunt wat extra langzame koolhydraten nemen als je zoveel hardloopt per week. Of neem na het trainen een bakje kwark met fruit bijvoorbeeld. Een extra ei of eiwitrijke snack kan ook helpen.

Geef een reactie