Fibromyalgie: wat kun je het beste doen?

 1. Leestijd 4 min
 2. 20 10 2017
Deel dit bericht
fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die vooral voorkomt bij vrouwen en zorgt voor veel pijn in de spieren en het bindweefsel. De klachten bij fibromyalgie kunnen nooit helemaal verdwijnen, maar kunnen wel verminderen. De tips in dit artikel kunnen hierbij helpen.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie, ook wel ‘wekedelenreuma’ genoemd, is een chronisch pijnsyndroom. Mensen met fibromyalgie hebben chronische pijn aan de spieren en het bindweefsel.

Zo’n 2% van de volwassenen heeft fibromyalgie en het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar. Vrouwen hebben hier namelijk 10 keer meer last van!

De oorzaak van fibromyalgie is nog niet medisch vastgesteld. Maar er zijn wel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat er een groot verband is tussen overgewicht en fibromyalgie.

Fibromyalgie symptomen

Mensen met fibromyalgie hebben vooral pijn aan het bewegingsapparaat, de spieren, gewrichten en pezen, en voornamelijk in de schouders, handen, heupen en nek. Kleine inspanningen kunnen al zorgen voor veel pijn, die zich over het hele lichaam verspreid en verschillende klachten met zich mee kan brengen:

 • Spierstijfheid
 • Hoofdpijn
 • Huidklachten
 • Rusteloze benen
 • Angsten
 • Spijsverteringsklachten
 • Tintelend gevoel in ledematen
 • Slechte nachtrust en oververmoeidheid

Dit filmpje laat heel duidelijk zien wat de klachten bij fibromyalgie kunnen zijn:

Fibromyalgie en overgewicht

Een gezonde levensstijl en een gezond gewicht zijn ontzettend belangrijk. Dit is altijd zo, maar voor fibromyalgie nog eens extra. Uit het artikel The association between chronic pain and obesity van Okifuji & Hare uit 2015 blijkt namelijk dat 60% van alle vrouwen met fibromyalgie overgewicht heeft en 30% obesitas.

Daarnaast blijkt uit andere studies dat vrouwen die kampen met matig tot ernstig overgewicht, 60 tot 70% meer kans hebben op het ontwikkelen van fibromyalgie.

Er is dus een verband tussen fibromyalgie en overgewicht!

Tips bij fibromyalgie

Voeding en beweging hebben veel invloed op de fibromyalgie-klachten. Zoals uit de vorige alinea blijkt, heeft fibromyalgie een verband met overgewicht. Daarom is het extra belangrijk om gezond te eten en veel te bewegen.

 • Neem niet te veel zuurvormende voeding. Koffie, alcohol, snacks, zout, geraffineerde suikers, zuivel, vlees, vis zijn voorbeelden van zuurvormende voedingsmiddelen. Te veel verzuring van het lichaam kan de klachten versterken.
 • Eet vooral basisch. Door vooral basisch te eten help je het lichaam afvalstoffen af te voeren zodat de klachten beperkt blijven. Zo kunnen gezonde ‘zuurvormende’ voedingsmiddelen, zoals vlees en vis, geneutraliseerd worden. Basische voedingsmiddelen zijn groenten en fruit.
 • Drink voldoende water. Zorg voor voldoende vocht in het lichaam, zodat afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Drink minimaal 2 liter water per dag en vul dit aan met thee en eventueel gezonde sapjes.
 • Minder Zuivel; als je last hebt van fibromyalgie, probeer dan eens om zuivel helemaal uit je dieet te schrappen. Dit kan helpen.
 • Verminder stress. Het mag dan wel geen voeding zijn, belangrijk is het zeker! Bij fibromyalgie kunnen de klachten erger worden door stress. Zorg dus dat je je voldoende ontspant – op jouw manier!
 • Slaap goed. Een van de klachten bij fibromyalgie is een verstoorde slaap. Maak het jezelf dan ook zo aangenaam mogelijk. Zorg voor een fijn bed, goed verduisterende geluiden en een geluidloze slaapkamer. Probeer daarnaast een fijn slaapritme op te bouwen.
 • Houd je bloedsuikerspiegel stabiel. Een hoge bloedsuikerspiegel vermindert het immuunsysteem, verhoogt de vermoeidheid en beperkt de opname van vitamines en mineralen. Het is dus belangrijk dat je je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houdt, zodat je geen last krijgt van pieken en dalen.

Ma’s advies bij fibromyalgie

Een gezonde levensstijl is altijd, maar bij fibromyalgie in het bijzonder, ontzettend belangrijk. Slaap goed, vermijd stress en let op je voeding. Belangrijk hierbij is dat je veel fruit en groenten eet, voldoende water drinkt en je bloedsuikerspiegel stabiel houdt.

Wil je een handje geholpen worden? Ma’s koolhydraatarm 50 dagen programma is een programma die je 50 dagen lang kunt volgen. Hierbij krijg je lekkere weekmenu’s vol koolhydraatarme recepten die je helpen om gezond te eten en af te vallen (of op gewicht te blijven). Wil je meer weten over het programma? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

1 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • Ilse

  Myofacale dry needling helpt als je het héél érg moeilijk hebt op bepaalde plaatsen (lees véél last/pijn). Die triggerpoints worden aangepakt met één simpele nazld maar je voelt/ziet zo de pezen, spieren springen/triggeren. Zéér pijnlijk, máár na voldoende water drinken en een dag geduld….zóveel beter!!!!!!!

Geef een reactie