Diëtist vergoeding, heb ik daar recht op?

  1. Leestijd 3 min
  2. 13 12 2023
Deel dit bericht

Voeding speelt een grote rol bij je gezondheid. Volgens de consumptiepeiling van het RIVM kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om gezonder te eten. Een diëtist helpt bij gezondheidsproblemen waar eten een belangrijke rol speelt.

Wil jij advies van een diëtist omdat je over- of ondergewicht hebt, of omdat je een ziekte hebt waarbij gezond eten belangrijk is, zoals diabetes? In dit artikel leggen we je uit wat je zorgverzekering vergoedt voor een diëtist.

Diëtist vergoeding basisverzekering

De basisverzekering vergoedt standaard de eerste 3 behandeluren per jaar bij de diëtist. Maakt jouw behandeling deel uit van een ketenzorg, dan krijg je die volledig vergoed.

Dit is het geval bij diagnoses zoals diabetes, COPD of CVRM. Ook kinderen tot 18 jaar krijgen een volledige vergoeding voor de diëtist vanuit de basisverzekering

Je heb geen verwijzing nodig van de huisarts om gebruik te maken van een diëtist. Wel moet er een goede reden zijn, bijvoorbeeld bij over- of ondergewicht.

Diëtist eigen risico

Je krijgt vergoeding voor dieetadvies vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat je hiervoor ook eigen risico betaalt. Dit geldt niet als je bezoek aan de diëtist onderdeel is van ketenzorg. Dan betaal je geen eigen risico. Kinderen tot 18 jaar betalen overigens nooit eigen risico.

Aanvullende verzekering diëtist

Wil je meer dan 3 uur dieetadvies? Dan is er de optie om een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo krijg je extra vergoeding voor de diëtist. De premie die je per maand betaalt wordt dan wel hoger. Bij een aanvullende verzekering voor de diëtist geldt een maximum vergoeding per jaar. Heb je de vergoeding verbruikt, dan moet je de extra kosten zelf betalen.

Let goed op: niet alle zorgverzekeraars bieden een aanvullende dekking voor dieetadvies aan. Je kunt dan voor dieetadvies ook bij een orthomoleculair voedingsdeskundige, een voedingscoach of een gewichtsconsulente terecht. Deze specialisten vallen onder alternatieve geneeswijzen.

Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dus als je een vergoeding hiervoor wilt, is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten met een dekking voor alternatieve geneeswijzen.

Vergelijken

Wil jij een aanvullende verzekering afsluiten voor de diëtist? Ga dan zorgverzekeringen vergelijken. Zorgverzekeraars veranderen jaarlijks hun premies. Zo loopt het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering op tot wel honderden euro’s per jaar, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite www.geld.nl.

“Meer dan 61% van de Nederlanders zit al meer dan 9 jaar bij dezelfde zorgverzekeraar. Door jaarlijks je zorgverzekering te vergelijken, weet je of je huidige zorgverzekering het beste bij jou past voor het volgende jaar of dat overstappen voor jou loont”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Dit artikel is aangeboden door Geld.nl

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Makkelijk Afvallen

Test

Je eerste stap naar een blijvend slank figuur

Geef een reactie