Detox kuur volgen? Lees eerst deze 11 antwoorden over detoxen.

 1. Leestijd 23 min
 2. 03 01 2020
Deel dit bericht
detox kuur

Een zuur lichaam is een ziek lichaam. Vooral na je 40 levensjaar verzuurt het lichaam in rap tempo. Daarom raad ik mijn klanten ook aan om regelmatig een detox kuur te volgen. Dit zorgt ervoor dat toxische stoffen worden afgebroken en dat je lichaam een reset krijgt.

Wat is een detox kuur?

Een detox kuur is een periode waarin je je voedingspatroon aanpast om je te ontdoen van gifstoffen in je lichaam. Dat kan door te vasten (volledig of met een aangepast schema) of door het volgen van een kuur. Tijdens een detox kuur nuttig je alleen voedingsstoffen die bijdragen aan jouw ontgifting (basische voeding, vezelrijke voeding, fruit of sap, smoothies, etc.).

1. Waarom zou je een detox kuur volgen?

Allereerst is het goed om te weten waarom je een detox kuur zou moeten volgen. Wat heb je er aan? Er zijn verschillende redenen waarom zoveel vrouwen detoxen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

 1. Boost voor het afvallen (vooral handig als je stil stond)
  Tijdens de detoxperiode, waarin je dus alleen maar sapjes drinkt of een aantal dagen heel weinig eet, val je af. De producten die je eet zijn gezond en natuurlijk en ook na de kuur eet je gezonder. Wordt gezonder en voel je gezonder!
 2. Een stralendere huid. 
  Door heel veel water te drinken en geen slechte stoffen meer te nemen, wordt je huid stralender. Je ontdoet je lichaam van afvalstoffen, stoffen die ook zorgen voor een doffere huid. Je ziet er hierdoor beter uit en dat boost weer je zelfvertrouwen!
 3. Sneller afkicken van slechte eetgewoontes. 
  Als je regelmatig een detoxkuur volgt (waarin je dus absoluut geen suikers, slechte vetten en alcohol neemt) zul je merken dat je minder behoefte hebt aan deze producten. Een goede manier dus om van bijvoorbeeld  je suikerverslaving af te komen!
 4. Meer energie
  Ja, echt waar. Minder eten en meer energie ervaren. Je moet je beleven om te geloven!
 5. Betere nachtrust

2. Wat zijn manieren om je lichaam te ontgiften?

Er bestaan verschillende soorten detox kuren en detox programma’s. Welke je kiest hangt natuurlijk af van wat jij prettig vindt en wat bij jou past. De meest gangbare vormen zijn:

 1. Sapkuur of smoothiedieet. Een sapkuur of smoothiedieet bestaat uit het drinken van sapjes en smoothies die bestaan uit veel groenten en een beetje fruit. Je eet 5 tot 7 dagen lang dus helemaal niets anders. Bij deze kuur zijn de opbouw en afbouw ontzettend belangrijk. Gespecialiseerde aanbieders zoals Sap.je kunnen je hierbij helpen. Je krijgt dan alles wat je nodig hebt thuisgestuurd.

  Het is niet goed voor je lichaam om direct niets meer te eten of na je kuur in één keer weer een warme maaltijd naar binnen te werken. Dit moet je rustig opbouwen en afbouwen. Deze vorm van detoxen doe je bijvoorbeeld één keer in het half jaar of één keer per jaar.
 2. Eén maaltijd per dag. De naam zegt het al (ook wel bekend als ‘one meal a day’), deze vorm van detoxen houdt in dat je niet aan je ontbijtje, lunch en diner zit, maar slechts één maaltijd per dag neemt zo rond 3 uur ’s middags. Daarnaast drink je vooral veel water en thee. Je eet dus niet op andere tijdstippen dan om 3 uur. Deze manier van eten wordt vasten genoemd.
 3. Een week of maand lang geen suiker, alcohol, drugs. Ben je niet zo van de smoothies en sapjes? En kun je ook niet zonder je ontbijtje? Houd dan een week lang je eigen detox. Neem een week lang geen suikers, alcohol en drugs. Rook niet en eet gezond… maar écht gezond. Neem dus veel groenten, eiwitten, water en weinig tot geen koolhydraten.
  Door één of twee keer per jaar een detoxweek in te plannen, zorg je voor een regelmatige verontreiniging van je lichaam.

In dit artikel hebben we het vooral over het ontgiften van je lichaam door middel van een detox kuur op basis van smoothies. Maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag.

3. Hoe maak ik thuis detox recepten?

Hoe komt het eigenlijk dat detoxen nodig is? Het komt doordat de zuur-basisch balans in (acidic versus alkaline) je lichaam verstoort is. Een zuur lichaam = een ziek lichaam. Andersom geldt dit ook. Hoe meer basisch (alkaline) je lichaam is, hoe gezonder.

Een zuur lichaam komt met name doordat we teveel slechte voeding binnenkrijgen. Daarom kan je beter alkalisch eten. Maar stress speelt ook een belangrijke rol bijvoorbeeld. In onderstaande afbeelding zie je welke voeding goed is voor je en welke voeding je beter niet te veel kunt nemen.

Overzicht van alkalisch eten en basische voeding.

Als je dit zo voor je ziet, dan snap je dat je op dagelijks niveau al veel kan doen om je lichaam schoon en of basisch te houden. Hierdoor zal een tussentijdse kuur minder heftig zijn. Je hebt immers minder afvalstoffen om af te voeren.

Deze 3 recepten helpen jou om dagelijks niveau met het ontzuren en ontgiften van jouw lichaam.

A> Detox recepten met verse kruiden en specerijen

Wist je dat  kruiden wonderplanten zijn die jouw lichaam helpen ontgiften? Hierbij kun je denken aan:

 • Koriander; goedkoop en overal verkrijgbaar. Tevens kun je er heerlijke recepten mee maken zoals fruitsappen, pesto’s en groene smoothies.
 • Peterselie; zeer goed voor de werking van je nieren, die een belangrijke rol spelen bij het ontgiften van jouw lichaam. recept
 • Kurkuma: anti-kanker en ontstekingsremmend
 • Zwarte peper; goed voor je lever!
 • Citroensap: met verse groenten en fruit in de slowjuicer. Of gewoon in een glas water natuurlijk.

B> Detox vezelbommetjes

Vezels helpen je darmen schoon te houden. Groenten en fruit bevatten van nature veel vezels. Sommige soorten zoals advocado’s en artisjokken bevatten extra veel voedingsvezels. Onder de fruitsoorten zijn Frambozen en Sinaasappels echte vezelbommetjes. Ook in zaden en pitten zitten vezels. Voeg lijnzaad en chiazaad toe aan je voeding en smoothies.

C> Recepten voor detox thee

Wat kun je drinken om je lichaam te ontgiften? Water helpt je lichaam bij het afvoeren van gifstoffen. Drink daarom altijd voldoende water. Ook groene thee is een aanrader. Het is rijk aan antioxidanten en werkt ontgiftend voor de lever. Verder is kruidenthee een goede ontgifter. Je koopt het in de natuurvoedingswinkel. Let op: als je medicijnen gebruikt, check dan altijd even of de thee wel in combinatie met de je medicijnen gedronken kan worden.

Ma’s Tip: Elke thee of kruid heeft zijn eigen gunstige effect. Je kan dus eenvoudig zelf verschillende infusies maken. In de special over Detox Thee lees je welke kruiden je het best kan gebruiken.

Tips over koken met detox recepten

 • Zorg ervoor dat de maaltijden die je neemt gezond zijn en goed vullen. Denk hierbij aan voedingsmiddelen met veel goede vetten en eiwitten, zoals vette vis, noten, groenten en eieren.
 • Neem het liefst rauwe groenten; kook ze dus niet te lang. Hierdoor blijven de voedingsstoffen er beter in zitten en rauwe groente werkt daarnaast zuiverend voor je lichaam.
 • Kies voor onbewerkt voedsel, zonder gekke toevoegingen.
 • Voeg smaakversterkers met een ontgiftende werking toe aan je gerechten. Dit zijn onder andere gember, peterselie, koriander, citroen, zwarte peper en knoflook.
 • Drink vooral veel water. Maar daarnaast zijn ook groene thee en citroenwater goede detoxdrankjes.

4. Afvallen met een sapkuur thuis

De meeste vrouwen volgen een detox- of sap kuur thuis om het afvallen een boost te geven. Waarom zou je een detox-reis boeken als je het ook gewoon thuis kan doen? Scheelt een hoop geld. En thuis ben je toch het meeste op je gemak.

Sinds een paar jaar bestaat het Nederlandse bedrijf Sapje. Zij maken super geconcentreerde groentesappen en -shots. Ga je bijvoorbeeld voor een 3daagse cleanse dan ontvang je 6 sappen, 3 shots en 3 maaltijdsoepen.

Het pakket wordt ingevroren bij jou thuis bezorgd -op een moment dat je zelf aan kan geven. Het sap is met de slowjuicer handgeperst, zijn verse ingrediënten van lokale boeren en het wordt in glazen flesjes geleverd.

In elke flesje zit wel 400 gram biologische groente en fruit geperst!! Wij zijn onder de indruk, dit is misschien wel de beste sapkuur die je thuis kan volgen… Ik raad je dan ook zeker aan even te kijken naar de 3, 5 en 7 daagse sapkuren.

Thuis detoxen, hoe doe je dat?

Je kunt gewoon thuis detoxen, op de momenten en manieren die jij prettig vindt. Je kan kiezen voor een periodieke detox of een hele week all-in. Maar detoxen hoeft niet alleen te maken te hebben met voedsel. Ook op andere manieren kan jij je lichaam reinigen.

Het goed zorgen voor je lichaam is een prettige en gezonde gewoonte. Wanneer je een ritueel maakt van deze self-care werk je eigenlijk constant aan het reguleren van afvalstoffen. De volgende rituelen kan je starten wanneer je thuis gaat detoxen. Of gewoon wanneer jij er zin in hebt.

 • Zorg tijdens de detox voor een goede doorbloeding. Dit kun je onder andere doen door koud te douchen. Begin en eindig je douchebeurt met een minuut koud douchen en je stimuleert je doorbloeding optimaal. Hierdoor kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden.
 • Ga bijvoorbeeld regelmatig naar de sauna. Door lekker een dagje te zweten, voer je veel afvalstoffen af en reinig je op die manier je lichaam. Een goede scrubsessie erbij, en je bent weer helemaal puur.
 • Je kunt ook je poriën openen en zo je huid reinigen. Dit doe je door af en toe je huid te borstelen met een zachte borstel. Doe dit voordat je gaat douchen, zodat je poriën openen en de afvalstoffen tijdens het douchen wegspoelen.
 • Sporten en yoga zijn altijd goed voor je. Zweten, een hoge hartslag en een diepe ademhaling verbeteren de ontgiftingswerking in je lichaam. Zorg dat je iedere dag minimaal 30 minuten beweegt. Maar overdrijf niet. Té intensief sporten is niet goed tijdens je detox.
 • Ga naar buiten en neem de tijd voor meditatie. Goed ademhalen brengt verse zuurstof in je lichaam dat zorgt voor en beter lymfesysteem.

Onthouden: Tijdens een detox kuur zul je veel gewicht verliezen. Dit is natuurlijk een perfecte start voor als jij serieus wilt gaan afvallen.

Waarschuwing bij thuis detoxen 

Detoxen doe je vooral om je lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen en je gezondheid te verbeteren. Natuurlijk val je gegarandeerd veel af tijdens een detox kuur (zelf ben ik 7,8 kilo afgevallen in 7 dagen, door het volgen van dit smoothie dieet). Voor een deel is dit vocht en als je je oude leefstijl weer oppakt na de detox, zul je heel snel weer op jouw oude gewicht zitten.

Als jij niet wilt jojo-en, dan is het belangrijk om na de detox jouw voedingspatroon blijvend aan te passen. Dit kun je doen door over te stappen op de gezonde recepten uit mijn koolhydraatarm dieet

Vasten kan gevaarlijk zijn. Want door het vrijkomen van giftige stoffen kun je schade oplopen. Over het algemeen geldt: Hoe sterker je bent, hoe meer je kunt vasten. Ben je niet in goede conditie? Dan raad ik je aan om eerst te ontgiften door te stoppen met koffie, alcohol, sigaretten, suiker en slechte vetten. Bij twijfel raadpleeg altijd de huisarts.

4. Wat is de beste detox kuur voor jou?

Wat voor jou een goede detox kuur is, hang helemaal af van jou levensstijl. Hoe ziet je week eruit? Wat wil je bereiken? Er zijn verschillende detox programma’s die je kunt volgen. Hier een aantal opties voor vasten of detoxen:

 • Ma’s 7-daagse smoothie detox. Super simpel detox schema voor 7 dagen. 3 dagen afbouwen, 3 dagen detoxen met smoothies en daarna weer 3 dagen opbouwen. Al meer dan 9.000 vrouwen gingen je voor.
 • 5:2 Vastendieet. Dit betekent dat je twee dagen per week gaat vasten. Op deze dagen krijg je maar heel weinig calorieën binnen. De rest van de week gewoon eten zoals je gewend bent. Hier lees je meer over intermittent fasting schama’s.
 • Sapvasten. Je drinkt 5 dagen lang alleen sappen van groente, fruit en kruiden. Maximaal 4 per dag. Dus geen vast voedsel. Je kunt de smoothies zelf maken in een blender. Een andere goede optie is om geconcentreerde sappen thuis te laten bezorgen. Dan weet je zeker dat een een gebalanceerde kuur krijgt.
  Je kunt dit dieet ondersteunen door het gebruik van spirulina tabletten en lijnzaad olie. Drink groene thee en veel water tijdens het sapvasten.
 • ‘One meal a day’. Je eet slechts een maaltijd per dag, meestal om 15.00 uur. Voor de rest van de dag eet je niets. Je drinkt slechts water, thee en koffie zonder suiker of melk. Je kunt deze vorm van vasten altijd doen, of een aantal dagen per week.

Ma’s Tip: gebruik chlorella en spirulina om te detoxen. Chlorella helpt je lichaam bij het reinigingsproces. Het heeft een reinigende werking en filtert schadelijke stoffen uit het lichaam. Daarnaast kan het helpen als je tijdens de detox last krijgt van een slechte adem. Spirulina werkt vrijwel hetzelfde als chlorella, maar is minder sterk.

5. Wanneer heb je een detox smoothie of sap kuur nodig?

Stel jezelf de volgende vragen

 • Sta je stil met afvallen?
 • Heb je last van chronische verstopping, diarree of buikpijn?
 • Last van vermoeidheid of lusteloosheid?
 • Heb je een gevoelige huid, acne of vage allergieën?
 • Last van pijnlijke spieren of gewrichten?
 • Wordt je snel ziek de laatste tijd?
 • Ben je snel chagrijnig of prikkelbaar?
 • Ben je licht depressief of ongemotiveerd?

Als het antwoord op een of meerdere van deze vragen ja is, dan is het ontgiften met een detox kuur voor jou wellicht de uitkomst!

Het lijkt alsof detoxen altijd een goed idee is, maar da beeld klopt niet helemaal. In sommige gevallen vormen de gifstoffen die vrijkomen een gevaar voor je lichaam.

Waarom is detoxen voor vrouwen boven de 40 extra belangrijk?

verzuring neemt toe bij vrouwen boven de 40. Een detox kuur helpt dit tegengaan.

Wist je dat je lichaam na je 40e extra hard verzuurt? Dit heeft nu eenmaal te maken met ouder worden en je lichaam wordt steeds minder flexibel en toxische afvalstoffen hopen zich op. Dit is dus ook de reden dat veel vrouwen gezondheidsproblemen krijgen na hun 40e. Kijk maar eens om je heen. Reuma, huidproblemen en niet meer kunnen afvallen. De toxische en zure stoffen in je lichaam zorgen voor dit soort ziektes.

Ben jij boven de 40? En wil je niet ziek worden door al die toxische stoffen? Dan raad ik je zeker aan om snel te gaan detoxen.

Wanneer is ontgiften geen goed idee?

Het is af te raden om een detox kuur te doen als je:

 • Zwanger bent
 • Borstvoeding geeft
 • Leverproblemen hebt
 • Medicatie zoals maagzuurremmers of bepaalde anti-depressiva
 • Ondergewicht of eetstoornissen hebt

Let op: raadpleeg bij twijfel altijd je dokter of diëtist.

Heel goed. Je hebt nu misschien voor jezelf bepaald dat het goed is een kuur te gaan starten. Of misschien wil je het nog even uitstellen. Een logische vraag is dus:

6. Wat is het beste moment om een detox plan te bestellen?

Wanneer kun je het beste vasten of een kuur bestellen? De timing van je detox kuur is van groot belang. Kies een periode uit waarin je de tijd hebt voor detoxen. Of waarin je het een beetje rustig aan kan doen. Zorg ervoor dat je geen stressvolle periode uitkiest, want dit zal het ontgiften tegenwerken.

Neem voldoende rust. Ga dus niet als een gek sporten tijdens je detox periode. Meditatie, wandelen en regelmatig 30 minuten verplicht relaxen helpen.

Maar ik moet zeggen dat ik tijdens mijn 7 daagse detox zoveel energie had, dat ik dat rusten echt moeilijk vond.

Rust is het sleutelwoord. Eis niet te veel van jezelf! Als je veel te druk bent, gaat dat het ontgiften alleen maar tegen en zullen de bijwerkingen en ontgiftingsverschijnselen groter worden

7. Wat zijn mogelijke bijwerkingen van een detox?

Tijdens het detoxen kunnen er bijwerkingen ontstaan. Dat is niet altijd prettig, maar het hoort er wel bij. Eigenlijk zijn het ontgiftingsverschijnselen. Waar komen deze verschijnselen vandaan?

Er worden door het lichaam meer afvalstoffen afgevoerd dan normaal het geval is. Hierdoor kunnen de volgende reacties optreden:

 • hoofdpijn
 • misselijkheid
 • puistjes
 • darmklachten
 • slechte adem
 • slaapproblemen
 • lusteloosheid
 • stemmingswisselingen

Besef dat deze klachten kunnen ontstaan en houd hier van tevoren rekening mee. Accepteer dat het zo is en onderga het. Wanneer je je realiseert dat je lichaam hard aan het werk is met een grote schoonmaak, dan is het gelijk een stuk dragelijker.

Nu ben je op het punt aangekomen dat je weet wat je kunt verwachten. Je hebt gelezen welke voordelen voor jouw lichaam een kuur te bieden heeft en je hebt een moment uitgekozen waarop dit past in jouw leven. Hoe ga je nu te werk?

8. Hoe begin ik een detox kuur…

Een goede afbouw periode voorafgaand aan jouw detox kuur is van groot belang. Als je zonder voorbereiding begint, kun je namelijk last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Hierbij een schema voor de afbouwperiode:

 • Dag 1: geen vlees, vis, eieren, kaas of vleeswaren. Geen zoete- of hartige tussendoortjes. Geen brood, rijst en pasta.
 • Dag 2: Laat nu ook cafeïne, alcohol. Geen in vet- of olie gebakken producten.
 • Dag 3: Ga over op twee maaltijden en eet ongeveer de helft van wat je doorgaans eet. Geen zuivel. Eet alleen groenten en fruit.

9. …en hoe bouw ik een detox af?

Na het vasten kun je het volgende schema gebruiken voor de opbouwperiode:

 • Dag 1: Een stuk fruit als ontbijt. Klein schaaltje havermout als lunch. Tussendoor kun je wat verse groente of een rijstwafel eten
 • Dag 2: Havermout en een stuk fruit als ontbijt. Voor de lunch gebruik je maximaal 2 crackers of rijstwafels. Als diner kun je roergebakken groente en wat rauwkost eten. Tussendoor fruit of een rijstwafel.
 • Dag 3: Zelfde als dag 2, alleen nu kun je bij het diner ook een stukje vis of tofu gebruiken.

10. Kuur volhouden of afhaken? 

Op sommige momenten zul je het mentaal zwaar krijgen. Vooral tijdens de afbouw periode en de eerste dagen van je detox zul je hongerig zijn en je kan wat misselijk zijn. Ook zul je het waarschijnlijk vaak koud hebben. Dit komt omdat je lichaam in de spaarstand gaat. Twee gouden tips om het vol te houden:

 • Ga slim om met dagen tellen. Stel je voor, je bent op dag 2 en je hebt het even zwaar. Zeg dan niet tegen jezelf, ik hoef nog maar 5 dagen… In plaats hiervan, zeg je: “Ik heb al bijna twee dagen erop zitten en ben bijna op de helft”. Als je over de helft bent, dan is het verstandig om te zeggen, even volhouden ik hoef nog maar 2 dagen.
 • Maak kleine stapjes. Op zware momenten ga je denken aan opgeven. Dan is het uitermate belangrijk om kleine stapjes te maken. Zeg tegen jezelf: “Ik hou het vandaag nog vol, morgen kan ik eventueel stoppen”. Maak altijd de dag af. Je zult zien dat je de volgende ochtend weer heerlijk voelt. Dit geeft je de motivatie om door te gaan.

Stop zeker niet direct met je detox maar probeer je erbij neer te leggen. Houd wel in de gaten hoe heftig je klachten zijn. Vertrouw je het niet helemaal? Neem dan contact op met je huisarts.

11. Wat voel je tijdens en na een detox kuur?

Het grote voordeel van een detox kuur is dat jij je beter voelt, kilo’s afvalt en er ook nog beter uitziet. Dus wil jij:

 1. Mega veel energie hebben?
 2. Minder slapen, maar je toch veel fitter voelen?
 3. Super scherp zijn?
 4. Jezelf heerlijk licht voelen?
 5. Een behaaglijk ‘kippenvel-achtig’ gevoel over je hele lichaam ervaren?
 6. Lekker en gezond eten weer gaan waarderen?

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring… Heb je het wel eens geprobeerd? Wat vond je ervan? Laat hieronder jouw reactie achter.

Onthouden: Ontgiften is een serieuze zaak. Zorg altijd dat je je voeding goed afbouwt en langzaam weer opbouwt. Als je twijfelt, bekijk dan zeker even de sapkuur van Sap.je. Dan krijg je echt lekkere groentesapjes diepgevroren thuis bezorgd (400 gram verse biologische groente pér flesje!). Zo hoef je zelf nergens over na te denken.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Thijs van Bokkem

Een beetje info over mij

Geef een antwoord