Courgette » Makkelijk Afvallen

Courgette


Courgette grillen

Courgette is een van onze meest populaire groenten. En dat is niet voor niets. Deze groente is niet alleen koolhydraatarm, maar bevat ook weinig calorieën.

Wat er wel in zit is een scala aan gezonde vitaminen en mineralen. Hier kan je dus niet teveel van eten!

Bovendien is de courgette enorm veelzijdig. Kijk maar eens naar al die uiteenlopende recepten bij ons op de site. Dus als je geen courgettesoep meer kan zien, waag je dan eens aan de lasagne, smoothie, salade of chips. Met een spiraalsnijder -of een beetje geduld, maak je in een wip een koolhydraatarme courgette-spagetti. Lees snel meer over deze culinaire allemansvriend.

 1. Waarom is courgette gezond?
 2. Feitjes en kennis
 3. Voedingswaarde courgette
 4. Vers uit Nederland verkrijgbaar
 5. Koolhydraatarme recepten met courgette

Wat

Courgette, zucchini, mergpompoen.

Een vrucht van een plant uit de uit de familie van de kalebassen (bijv. de komkommer en de pompoen).

Kopen

Let op dat de courgette stevig is en geen beurse plekken bevat.

De kleine hebben de meeste smaak. De grote exemplaren gebruik je het best in de soep.

Wanneer

De courgette is bijna het hele jaar vers uit Nederland verkrijgbaar.

In de zomermaanden komt deze van kweek op de volle grond, wat natuurlijk het meest duurzaam is.


Waarom is courgette gezond?

 • Afvallen. In veel diëten zijn courgettes is een populaire groente. Ze zijn niet alleen koolhydraatarm, maar bevatten ook weinig calorieën. Hierdoor kan je er flink wat van eten. Dat is goed, want een courgette bevat veel verschillende vitamines en mineralen!
 • Immuunsysteem. Courgettes bevatten vitamine C. Deze vitamine is essentieel voor je weerstand.
 • Vitamines B. In courgettes zitten diverse B vitaminen, tot ongeveer 5% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid per 100 gram. Vitamine B6 en B11 zijn het sterkst vertegenwoordigd, met 10% en 13% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Deze vitaminen zijn belangrijk voor je stofwisseling, je hersenen en voldoende energie. Vitamine B11 staat ook wel bekend als foliumzuur. Dit is vooral belangrijk voor dames met een kinderwens.
 • Hart en vaten. Courgettes bevatten het mineraal kalium. Kalium zorgt, in evenwicht met natrium, voor een gezonde bloeddruk. Natrium zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt. In de regel krijg je hier voldoende van binnen. Kalium brengt dit juist weer in balans.  
 • Spijsvertering. Tenslotte is het goed om te weten dat courgettes voor een groot deel uit water bestaan. Hierdoor zijn ze eenvoudige te verwerken voor je spijsvertering. Dit helpt je bij een goede stoelgang en helpt obstipatie tegen te gaan.

Feitjes en kennis

Courgette in de keuken

De courgette is een echte allemansvriend. De neef van de komkommer doet het heerlijk onder de gril, in een groentestoof of pastasaus, op de bbq of rauw in de salade.

Ook de voorbereiding is extreem eenvoudig. Even afspoelen en in de gewenste grootte snijden. Het kroontje, waarmee hij aan de plant zat, gooi je weg. Schillen hoeft niet, dan valt het vruchtvlees bij het bereiden uit elkaar. Bovendien zitten de meeste vezels in de schil, dus waarom zou je?

Rauwe courgette is nog gezonder

Bij het koken van groente gaan veel goede eigenschappen verloren. Vooral vitaminen verlaten je maaltijd op deze manier. Gelukkig kan je deze groente ook prima rauw eten. In de salade bijvoorbeeld. Of als garnering. Dit kan in sliertjes, blokjes of dunne plakjes.

De klassieke donkergroene courgette heeft een dunne schil, die je prima rauw kan eten. Andere varianten zijn soms iets te stevig als ze rauw zijn. Die kan je beter bereiden.

Ongerijpt het lekkerst

De courgettes die je in de winkel koopt zijn eigenlijk onrijpe vruchten. Dit zie je wanneer je de vrucht opensnijdt, de zaden hebben zich nog niet ontwikkeld.

Aan de plant blijft deze vrucht bijna oneindig doorgroeien tot een gewicht van wel 5 kilo! Zodra de zaden zijn volgroeid is de vrucht eigenlijk niet prettig meer om te eten, tenzij je de zaden eruit snijdt. Bovendien; hoe groter de courgette, hoe minder smaak eraan zit.

La fine fleur

Als je echt all-out wil gaan met je courgette-oogst dan maak je een voorgerecht van deze schitterende en smaakvolle bloemen. In Frankrijk en Italië staan ze bij de betere restaurants “gebakken in de olijfolie” op de menukaart of “gevuld met ricotta en schapenkaas uit de oven” .


Voedingswaarde courgette

Energie27 kcal Energie115 kj
Koolh.4,5 gr Vet0 gr
Eiwit1,8 gr Suikers4,5gr

Vitamines

Vit. A0,06 mg Vit. B60,15 mg
Vit. B10,05 mgVit. B1140 µg
Vit B20,08 mgVit. C20 mg

Mineralen

Natrium1 mg IJzer2,5 mg
Kalium200 mgMagnesi.5 mg
Calcium30 mgKoper0,05 mg
Fosfor20 mgZink0,3 mg


De voedingswaarden per 100 gram.


Vers uit Nederland verkrijgbaar


Koolhydraatarme recepten met courgette

Ontbijt en smoothies

Overheerlijk courgettebrood!
koolhydraatarm courgettebrood
Recept
Courgette-pannenkoeken
courgette pannenkoeken
Recept

Lunch en snacks

Koolhydraatarme Courgette Chips
courgette chips
Recept
Courgette-walnootsalade
courgette met walnoot salade
Recept

Diner recepten

Courgette lasagne met broccoli en zalm
zalmlasagne met courgette broccoli
Recept
Koolhydraatarme Courgette Pasta
koolhydraatarme courgette pasta
Recept

Wil jij afvallen? Probeer eens mijn weekmenu’s voor 50 dagen.

 • Verlies tot twee kilo per week
 • Gevarieerde en originele maaltijden
 • Boordevol vezels
 • Makkelijk aanpassen aan je gezin
 • Afvallen zonder honger lijden (je mag 6 x per dag eten
 • Niet verplicht sporten
 • Als je na 50 dgn niet bent afgevallen, je geld terug.

Activeer je vetverbranding en bereik een gezond gewicht. Bestel vandaag mijn weekmenu’s voor 50 dagen en begin morgen al!

[gratis]
[gratis]