BMI berekenen? Dat doe je makkelijk met de BMI calculator van MakkelijkAfvallen

Wat jij vindt van jouw lichaamsgewicht (en dat van een ander) is vaak behoorlijk subjectief. Maar wanneer ben je nu echt te zwaar? En wanneer heb je obesitas?

  1. Leestijd 9 min
  2. 18 02 2022
Deel dit bericht
BMI berekenen formule

Geen lichaam is hetzelfde. Daarom zeggen kilo’s niet alles. Ben je bang dat je overwicht hebt, dan is het verstandig je BMI te berekenen. De Body Mass Index (BMI) is een simpele rekenmodule die op basis van je lengte en gewicht een objectief beeld geeft van een gezond gewicht.

In deze post bereken je zelf snel en simpel je eigen BMI én lees je hoe je taille omtrek een rol speelt bij deze berekening.

BMI Calculator (gratis binnen 10 seconden je bmi checken)

Weet jij eigenlijk al wat jouw BMI is? En wat vertelt die jou? Vul hieronder jouw gegevens in en druk op ‘Bereken BMI’.

BMI Calculator - Direct Resultaat


Nu je precies weet hoe het voor jou zit, kan je je verder verdiepen en in actie komen als die nodig is. Lees snel verder.

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index. Het is een index die verhouding weergeeft tussen lengte en lichaamsgewicht. Het geeft inzicht of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. Je berekent deze ratio door je gewicht te delen door je lengte (m) in het kwadraat. Daarover later meer.

Waarom is het handig om je BMI te berekenen? Veel mensen staren zich blind op een gewicht. Ik wil zo en zoveel kilo wegen want dat is ‘goed’ of ‘mooi’. Maar een gezond gewicht is voor elk lichaam verschillend. Iemand met een gewicht van 60kg en een lengte van 1.50m ziet er heel anders uit dan iemand van 1.80m met hetzelfde gewicht.

De BMI biedt dus uitkomst als je wilt weten of je lichaamsgewicht in verhouding staat tot je lengte.

Hoe bereken je je BMI?

Heb jij je BMI al wel eens berekend? Dat kan je eenvoudig zelf doen met een rekenmachientje of je gebruikt een eenvoudige BMI calculator, zoals je hieronder ziet. Zo’n calculator is is gebaseerd op de deze formule:

BMI = Gewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m))

Om het zelf je BMI te berekenen, doorloop je de volgende 3 stappen.

  1. Meet je lengte op en weeg jezelf.Bijvoorbeeld 70 kg en 170 centimeter.
  2. Op een rekenmachientje doe je je lengte x je lengte. Bijvoorbeeld 1,70 x 1,70. Schrijf dit antwoord op.
  3. Deel nu je gewicht in kilo’s door de uitkomst uit stap 2.Bijvoorbeeld 70 / 2,9 = 24

Wanneer je elders één van de online rekenmachines gebruikt, dan wordt daar soms ook gevraagd naar je leeftijd en geslacht. Deze waarden worden niet meegenomen in de berekening.

Wat zegt mijn BMI?

Heb jij je BMI al berekend? Mooi. Dan kun je dat getal nu vergelijken met deze tabel:

BMI boven de 25 betekent overgewicht

Scoor jij ´normaal´? Gefeliciteerd. Je bent goed bezig.

Heb jij een score van 25 of hoger? Je hebt overgewicht. Overweeg dan om een tijd koolhydraatarm te eten.

Maar let op: Het kan zomaar zijn dat dat niet helemaal juist is.Want deze tabel is van toepassing op de “meerderheid van de Nederlandse bevolking”. Er zijn namelijk een aantal factoren waardoor niet iedereen een in de juiste categorie belandt. Dit zijn bijvoorbeeld je afkomst en leeftijd.

Een belangrijke vervolgstap is het meten van je buikomtrek en taille (lees verder bij de meetmethode).

Leeftijd en ouderen

Ben je 19 jaar or ouder, niet zwanger en van Nederlandse afkomst? Dan geldt de algemene tabel voor zowel mannen als vrouwen. Je hebt dan een gezond gewicht als je BMI tussen de 18.5 en 24.9 uitkomt.

Dit is anders voor kinderen. Omdat zij nog in de groei zijn, geldt er van 2 tot en met 18 jaar een andere tabel.

Voor ouderen gaat de BMI ook niet op. Omdat ze ‘in de krimp’ zijn. Maar ouderen (65 plus) hebben nog geen eigen tabel gekregen. Verwonderlijk vinden wij, en velen met ons, want ouderen worden kleiner door verlies van botweefsel en tegelijkertijd slaan ouderen meer vet op.

Hierdoor kan het gebeuren dat je ouder persoon een gezonde BMI scoort, terwijl ze een hoog vetpercentage hebben!

Etnische afkomst

Naast die voor kinderen, is er een aanpassing gemaakt in de grenswaarden tabel voor volwassenen met een niet Nederlandse afkomst. De reden voor deze aanpassing is dat zij een andere lichaamsbouw hebben.

Voor mensen met een etnische achtergrond uit Zuid- Azië, sub-Sahara-Afrika en mogelijk ook die uit Noord-Afrika en Suriname, gelden de andere grenswaarden. Kom jij, of je (groot)ouders hier vandaan, dan wordt bij een BMI score van 23 of meer al aangeraden om te gaan afvallen. (bron)

Nadeel van de BMI-formule

Van oorsprong is de BMI ontwikkeld voor statistieken over groepen mensen. Dus niet om te bepalen of iemand wel of geen overgewicht heeft. Dit verklaart waarom we aan de hand van deze index wel iets kunnen zeggen over de verhouding tussen lengte en gewicht. Maar het zegt niet met zekerheid of iemand een gezond gewicht heeft of niet.

Voor wie is de BMI onzin?

De BMI is geen goede graadmeter voor mensen:

  • Onder de 2 jaar en boven de 65 jaar
  • Die zwanger zijn
  • Met meer dan gemiddelde spiermassa – Spieren wegen zwaarder dan vet. Een atleet kan op die manier volgens de BMI overgewicht hebben maar een extreem laag vetpercentage tegelijk.

Het model zegt ook niets over waar vet is opgeslagen. Vet rondom de taille is namelijk gevaarlijker dan vet dat verdeeld is opgeslagen in het lichaam.

Al met al zegt die BMI dus niet per se of je gezond bent of niet. Maar met het meten van je taille omtrek kun je één van de belangrijkste kritiekpunten van de BMI al omver blazen.

Taille en buikomtrek

Naast het uitrekenen van je BMI is het belangrijk te weten dat je niet teveel vet in je buikholte hebt. Teveel vet rond je taille levert problemen op voor je organen. Alhoewel die wel een beetje vet nodig hebben als bescherming en als isolatie, kan teveel vet ervoor zorgen dat je organen niet meer goed kunnen functioneren met alle gevolgen van dien. (bron)

Tip: Lees hier verder over de oorzaken en oplossingen van buikvet.

Nou, voordat je je meetlint uit je keukenla trekt, is het goed om even te weten waar en hoe je precies moet meten, zodat je wel de juiste uitlag krijgt!

Hoe kan ik mijn taille meten?

  1. Gebruik een flexibel meetlint.
  2. Meet het smalste gedeelte van je middel ter hoogte van je navel (of tussen de bovenkant van je heup en de onderkant van je ribbenkast).
  3. Sta rechtop en adem voor je gaat meten 3 keer rustig in en uit. Ontspan je lichaam en houdt niet je adem in.
  4. Doe het lint om je blote middel en lees af op het moment dat je uitademt. Het lint moet niet heel strak zitten maar ook zeker niet te los.
  5. Ben je actief aan het afvallen houd dan ook je omtrek bij om je voortgang bij te houden.

Wat is een gezonde taille omtrek vrouw – man?

Je buikomvang is te groot:

  • Bij vrouwen : 88 cm of meer
  • Bij mannen: 102 cm of meer

Zeker in combinatie met een BMI dat hoger is dan 25, loop je met veel buikvet een groot risico op gezondheidsproblemen zoals hart -en vaatziekten.

Om te onthouden:

  1. De BMI is een index die iets zegt over de verhouding tussen je lengte en gewicht.
  2. De interpretatie is erg belangrijk bij het lezen van de uitkomst. Er zijn verschillende grenswaarden voor sommige mensen met een niet-Nederlandse afkomst. Ook voor kinderen is er een aparte grenswaarden tabel.
  3. De BMI is niet of minder geschikt voor kinderen onder de 2 en ouderen boven de 65 jaar, zwangeren en mensen met een hoge spiermassa.
  4. Omdat de BMI niets zegt over het vetpercentage kan de uitkomst een vertekend beeld geven. Om een betere indruk te krijgen over hoe gezond jouw gewicht is, kun je naast je BMI ook je taille omtrek meten. De combinatie van beide uitslagen geven een realistischer beeld.

Wanneer je BMI en je taille omtrek te groot zijn is het verstandig om aan je figuur te werken. Wij adviseren in zo’n geval om je levensstijl aan te passen en overstappen op gezonde maaltijden. Dit kan door 50 dagen ons koolhydraatarm programma te volgen.

In deze 50 dagen kick je af van suiker, schrap je onnodige koolhydraten en eet je voldoende eiwitten & gezonde vetten. Dit heeft een positief effect op je gezondheid. Klik hier en bekijk het programma. (TIP)

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Meer dan 140.000 succesverhalen
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Geef een reactie