Bieten » Makkelijk Afvallen

Bieten


rode bieten dip

Rijk aan antioxidanten, prestatie verhogend en erg lekker, deze knol heeft het allemaal. De rode biet is een oer-Hollands gewas met een kenmerkende aardse, zoete smaak.

De kenmerkende, dieprode kleur wordt veroorzaakt door betanine, een krachtige bondgenoot in onze gezondheid en verantwoordelijk voor voor schitterende soepen, mooie salades en een compleet kleurenpalet op je bord.

Wil je weten hoe bietjes in een gezonde, koolhydraatarme levensstijl passen? Lees dan snel verder.

Inhoud

 1. Waarom zijn bieten gezond?
 2. Feitjes en kennis
 3. Voedingswaarde van bieten
 4. Vers uit Nederland verkrijgbaar
 5. Koolhydraatarme recepten met bietjes

Wat

Bieten, bietjes of rode biet. Vroegen bekend als ‘kroten’.
De zomervariant wordt ook wel bosbiet genoemd.

En knolgewas, groeit dus onder de grond.

Kopen

De winterbiet is op een koele plek meerdere weken houdbaar. De zomerbiet ongeveer een week.

Kies bij het kopen de bieten die goed stevig aanvoelen.

Wanneer

Dankzij de zomer- en winterbiet kan je het hele jaar door genieten van de Nederlandse biet.

Oorspronkelijke seizoen is van juli t/m oktober.Waarom zijn bieten gezond?

Bieten hebben een aantal specifieke bestandsdelen die bijzonder gezond voor ons zijn. Daarom mag deze paarse groente echt wel wekelijks op het menu.

 • Gezonde bloeddruk. Onderzoek naar hypertensie (chronisch hoge bloeddruk) heeft aangetoond dat het mineraal nitraat uit bieten een positieve werking heeft. In ons lichaam wordt nitraat omgezet in stikstofoxide. Stikstofoxide verwijdt bloedvaten door ze te relaxen. Dit stimuleert de bloedsomloop. Dit effect is gemeten 3 uur na het drinken van 500ml bietensap. Bietensap is dus een eenvoudige en goedkope manier om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
 • Kanker. De rode biet is rijk aan antioxidanten. Onder antioxidanten vallen vitamines C en E, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen. Antioxidanten beschermen jouw lichaam tegen het effect van vrije radicalen, zoals cel- en weefselbeschadiging, hart- en vaatziekten en kanker.
 • Ontgiften. Betaïne en pectine in bietjes helpen de lever met het ontgiften van het lichaam. Bietensap past perfect in jouw volgende detox-kuur.
 • Betalaïne. Betalaïne is een phytonutriënt. Deze is niet alleen verantwoordelijk voor de rode kleur die je in je urine tegenkomt na het eten van bietjes. Ze hebben ook een belangrijke ontstekingsremmende werking. Hiermee wordt het risico op hartziekten en diabetes type-2 verlaagd.

Afvallen met bietensap

Sport je graag of wil je extra afvallen met fietsen of hardlopen? Bietensap zorgt ervoor dat jij het langer volhoudt! Bieten zijn namelijk rijk aan het mineraal nitraat. Van nitraat is bekend dat het de bloedsomloop stimuleert in de fijne haarvaten van je spierweefsel.

Drink je voor het sporten een flink glas pure bietensap, dan zorgt dit voor een boost in de effectiviteit van je spieren, waardoor je minder energie verbruikt voor hetzelfde resultaat. Met andere woorden; je houdt het langer vol!

Bietensap in de duursport

Onderzoek heeft ook aangetoond dat de betalaïnes, de samenstelling die bieten de rode kleur geeft, zorgen voor een afname in spierbeschadiging tijdens duursport én een sneller spierherstel stimuleren.

Veel (duur)sporters gebruiken dus voedingssupplementen gebaseerd op bieten of drinken pure bietensap om hun prestaties op natuurlijke wijze te verhogen.

Wel even oppassen; nitraat wordt door bacteriën in ons lichaam omgezet in nitriet. Een constante verhoogde toename van nitraat heeft een schadelijk effect op het lichaam. Af en toe een bietenboost kan absoluut geen kwaad.

Feitjes en kennis

Koken met bietjes

Koken. Ga je bietjes koken? Kook ze dan met schil. Hiermee behoud je de smaak en gaan er minder voedingsstoffen verloren. Bostel of schrob de knollen schoon en kook ze in de pan. Wanneer de bieten gaar zijn, pel je de schil er eenvoudig vanaf.

De zomerbiet kook je in 30 minuten gaar. De winterbiet heeft soms wel anderhalf uur nodig. Prik met een vork om te voelen of ze gaar zijn.

Rauw. Verwerk je bieten liever rauw? Snijd de top en het harde kontje eraf en schil de knollen. Fijn snijden of raspen. Je vingers zitten na afloop onder het rode sap, dus wel uitkijken voor vlekken.  


Voedingswaarde rode biet

Energie38 kcal Energie158 kj
Koolh.6 gr Vet0,1 gr
Eiwit1,7 gr Suikers6,0 gr

Vitamines

Vit. A0 mg Vit. B1119 µg
Vit. B10,05 mgVit. B120 µg
Vit B20, 5 mgVit. C4,9 mg

Mineralen

Natrium70 mg IJzer0,4 mg
Kalium400 mgMagnesi.14 mg
Calcium10 mgKoper0,02 mg
Fosfor40 mgZink0,4 mg


De voedingswaarden per 100 gram.


Vers uit Nederland verkrijgbaar


Koolhydraatarme recepten met bieten

Ontbijt en smoothies

Smoothie met rode bieten en framboos
smoothie rode biet met framboos
Recept
Smoothie rode biet en banaan
smoothie rode biet met banaan
Recept

Lunch en snacks

Rode bietensoep met appel
rode bietensoep
Recept
Frisse rode biet met gerookte makreel
makreel salade
Recept

Diner recepten

Geitenkaassalade met biet en honing
bietensalade geitenkaas
Recept
Tofusteak met bietennoodles en dukkah
koolhydraatarm recept bieten noodles met tofu steak en dukkah
Recept

Wil jij afvallen? Probeer eens mijn weekmenu’s voor 50 dagen.

 • Verlies tot twee kilo per week
 • Gevarieerde en originele maaltijden
 • Boordevol vezels
 • Makkelijk aanpassen aan je gezin
 • Afvallen zonder honger lijden (je mag 6 x per dag eten
 • Niet verplicht sporten
 • Als je na 50 dgn niet bent afgevallen, je geld terug.

Activeer je vetverbranding en bereik een gezond gewicht. Bestel vandaag mijn weekmenu’s voor 50 dagen en begin morgen al!

[gratis]
[gratis]