Kan je afvallen met het Sirtfood dieet, net als Adele?

In deze post lees je wat Sirtfoods zijn en welke je het beste kan kopen om vetopslag te onderdrukken.

 1. Leestijd 9 min
 2. 26 11 2021
Deel dit bericht
In het Sirtfood dieet draait het om voedingsmiddelen met die genen stimuleren die vetopslag verhinderen. Rode wijn en chocola zijn te twee meest verrassende sirtfoods.

Aiden Goggins en Glen Matten, twee bekende Britse voedingsdeskundige beloven niets dan goeds met het Sirtfood dieet; optimale vetverbranding en 3 kilo gewichtsverlies in de eerste week.

Afvallen door het drinken van rode wijn en eten van chocolade. Klinkt hemels, toch? Hoe dat kan en of het gezond is ontdek je hier. Ik kan je wel alvast beloven dat ook jij kan afvallen mét een rood wijntje en blokje pure chocolade.

Het sirtfood dieet, wat is dat? 

Het Sirtfood dieet is gebaseerd op voeding die een groep genen, genaamd sirtuïnes, activeren. De zogenoemde skinny genes zorgen ervoor dat je vet verbrand en spiermassa opbouwt. Het dieet bestaat uit 2 fases van in totaal maar drie weken.

Volgens verschillende beroemdheden zoals zangeres Adele en televisie-chef-kok Lorraine Pascale is dit hét revolutionaire plan waarmee de kilo´s er vanaf vliegen. 

Sirtuïnes? Wat zijn dat?   

Sirtuïne is een afkorting voor Silent Information Regulator Eiwit. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol bij verschillende functies in ons lichaam. In totaal zijn er 7 van dit soort eiwitten. Drie van deze eiwitten hebben wetenschappelijk effect op ons metabolisme (bron).  

Wat doen deze eiwitten? 

Sirtuines hebben een aantal bijzondere eigenschappen. Dit is wat zij doen in ons lichaam: 

 • Reguleren ouderdomsverschijnselen zoals de celcyclus en celvernieuwing; 
 • Zijn betrokken bij het aflezen en repareren van DNA. 

Jouw DNA bepaald de mate van vetopslag. Het onderdrukken van DNA kan dus zorgen voor minder of geen vetopslag. Dit is wat het Sirtfood dieet belooft te doen. Wie wil dat nou niet? 

Wat betekenen deze sirtuïnes voor jou? 

De genen die normaal voor gewichtstoename zorgen, worden door de sirtuïnes op bijzondere wijze onderdrukt. Je lichaam slaat minder vet op en de skinny gene zou geactiveerd worden, waardoor je gewicht verliest.

Belangrijk om te weten: het onderdrukken van genen is een dynamisch proces. Hierdoor worden zij soms wel en soms niet onderdrukt.

Sirtuines, de skinny gene? 

Is er écht sprake van een skinny gene? Wat er wel gebeurd is dat het gen die ervoor zorgt dat je aankomt wordt onderdrukt. Wat er niet gebeurd is het activeren van afslank genen. Er bestaat dus geen echte skinny gene. Jammer! Kan je dan alsnog afvallen als Adele? Lees snel verder hoe dat kan.

Hoe werkt het Sirtfood dieet? 

Het Sirtfood dieet duurt drie weken en verloopt in twee fases. De eerste fase is erg streng, bevat weinig caloriën en bestaat uit specifieke voedingsmiddelen zoals rode wijn en chocolade. Tijdens het hele dieet eet je voornamelijk voeding die sirtuïnes activeren.  

Week 1 

De meest strenge fase, maximaal 1000 kcal per dag tijdens de eerste drie dagen. Wat mag je eten? 

 • Drie sirtfood- rijke groene sappen;
 • Maximaal twee caloriearme maaltijden. 

Vanaf dag 4 krijg je (wellicht letterlijk) meer ruimte en mag je maximaal 1500 kcal per dag. Uitgedrukt in eten is dat:

 • Twee sirtfood- rijke groene sap;
 • Twee hoofdmaaltijden;
 • 15-20 gram chocolade 85%.

Na 19.00 uur is het feest voorbij en mag je niets meer eten. 

Week 2 & 3 

De tweede en laatste fase (14 dagen), ook wel de onderhoudsfase genoemd. Je hoeft nu geen kcal meer te tellen. Yes! Wat moet je wel doen? 

 • Drie hoofdmaaltijden bestaande uit hoofdzakelijk sirtfoods;
 • Een sirtfood- rijk tussendoortje;
 • Een sirtfood- rijke groene sap. 

Ook in deze fase moet de laatste maaltijd voor 19.00 uur jouw buik gevuld hebben. 

Hoe nu verder? 

Gefeliciteerd! De drie intensieve weken zitten erop. Om het gewichtsverlies te behouden is het belangrijk dat je sirtfoods blijft toevoegen aan je dagelijkse voeding. 

Je streefgewicht nog niet behaald? Aiden en Glen adviseren dan de twee fases te herhalen. 

Wat mag je eten met het Sirtfood dieet?

Yes! Het gedeelte waar we allemaal op zitten te wachten, eten. Wat je gaat doen is zo veel mogelijk voeding met een hoog gehalte aan polyfenolen aan je sappen en maaltijden toevoegen. Deze stofjes verhogen namelijk de sirtuïne activiteit in ons lichaam (bron). 

Dé 20 sirtfoods die je moet kennen

Het goede nieuws is dat je deze voeding gewoon bij je lokale supermarkt kan kopen. Daarnaast zijn sirtfoods makkelijk toe te passen in je dagelijkse eetpatroon en ook nog eens allemaal plantaardig! Check hieronder waar jij je winkelmandje mee kan vullen.  

Dit zijn de 20 sirtfoods die je moet kennen: 

 • Groente: boerenkool, rawit peper, rode ui, roodlof en rucola
 • Fruit: aardbeien, appels, bosbessen, dadels
 • Specerijen: lavas, kurkuma
 • Kruiden: peterselie, groene thee
 • Overige: rode wijn, kappertjes, pure chocolade, boekweit, olijfolie, soja en walnoten. 
20 sirtfoods voedingsmiddelen die helpen met afvallen volgens het sirtfood dieet.

Is de claim betrouwbaar? 

Aiden en Glen beweren dat het dieet klinisch bewezen is. Maar is dat ook zo? Onderzoeken waarbij sirtuines aantoonbaar de vetverbranding verhoogt is uitgevoerd onder fruitvliegjes en muizen (bron). In deze onderzoeken worden de sirtuïnes geactiveerd door calorierestrictie en niet door inname van sirtfoods. 

Oké, er is bewijs. Als je het mij vraagt is dit aan de magere kant. Om de claim van de auteurs te beamen is meer onderzoek nodig gericht op sirtfoods en het effect hiervan op de sirtuïne activiteit. 

Het revolutionaire plan of niet? 

Dat het sirtfood dieet succesvol is als het gaat om afvallen is niet heel gek. Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat je met een dergelijke extreme calorierestrictie resultaat gaat behalen. 

Daarbij vraag ik mij af: ‘Hoe doe je dit op lange termijn?’ Het dieet biedt geen afbouwfase. De kans op het gevreesde jojo effect ligt daarom op de loer. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. 

Met elk ander dieet, zelfs inclusief dat rode wijntje en blokje pure chocolade, van 1000-1500 kcal per dag kan je afvallen. Het sirtfood dieet is dus geen revolutionair plan.  

MA’s conclusie: Is het dieet gezond?

Dol op sirtfoods? Wij juichen het gebruik hiervan zeker toe. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen. De aanwezige polyfenolen hebben een ontstekingsremmende eigenschap en dragen bij aan je gezondheid. Houd dit dus vooral in je achterhoofd bij het doen van je boodschappen. 

Tip: neem de rode wijn niet van harte en beperk tot maximaal 1 glas per dag.

Voor de gezondheid van een gezond volwassen persoon kunnen deze 3 weken geen kwaad. Wel beperkt het jou tot de inname van 20 voedingsmiddelen. Dit zorgt voor een tekort aan voedingsstoffen en eiwit. Door de hoeveelheid groene sappen die je drinkt, heeft het dieet veel weg van een detox. 

Goed om te weten: hou rekening met mogelijke bijwerkingen zoals honger, duizeligheid, vermoeidheid en (voor je omgeving) moodswings.

Sirtfoods en diabetes

Heb je diabetes type 1 of 2? Dan raden wij dit dieet af. De koolhydraatrijke sappen in combinatie met strikte calorierestrictie kunnen zorgen voor een verandering in bloedsuikerwaardes. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid van mensen met diabetes. 

Kan je afvallen als Adele? 

Ja! Net als bij elk ander dieet met een lage calorie-inname kan dat zeker. Kleine kanttekening, Adele kreeg hoogstwaarschijnlijk hulp van verschillende professionals zoals een diëtist en personal trainer. Net als Adele sta jij er niet alleen voor.

Er is een manier waarbij je én veel keuzes hebt, veel voedingsstoffen binnen krijgt én ook nog eens veilig en verantwoord kan afvallen met opbouw- en afbouwfase.

Wil jij dat ook? Klik hier voor ons 28 dagen detox dieet. 

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Ontdek welke methode bij jou past!
28 dagen detox dieet boek

Geef een reactie