Afvallen lukt niet, hoe kan dat? | Top 10 problemen bij afvallen

Heb jij ook moeite met afvallen? Ontdek hier de top 10 problemen en bereid je voor op succesvol afvallen in 2022.

 1. Leestijd 10 min
 2. 24 12 2021
Deel dit bericht
Afvallen lukt weer niet. top 10 problemen bij afvallen.

We kunnen weer bijna het nieuwe jaar in knallen. Goede voornemens staan genoteerd of dwalen nog rond in gedachten. 

Ga jij ook ieder jaar weer vol enthousiasme van start met een dieet? Telkens weer doe je enorm je best. In de eerste week vliegen de kilo’s eraf. Yes! Ken je dat euforische gevoel? Wat je ook doet, na een paar weken val je niet meer af. Super frustrerend!

In deze post vertel ik jou precies waarom afvallen telkens niet (meer) lukt. Als klapper op de vuurpijl deel ik ook de makkelijk toe te passen oplossing. Zo gaat het jou lukken! Lees snel verder. 

Ontdekking: waarom afvallen mislukt

Mislukt afvallen bij jou ook steeds? Laat me je dan dit vertellen. Je bent niet de enige! 9 van de 10 mensen die proberen af te vallen komen vroeg of laat weer aan. Maar hoe kan dat toch?

Een van de beste manieren om afvallen wel tot een succes te maken is door te achterhalen wat de grootste problemen zijn.

Bij Makkelijk Afvallen hebben we daarom een enquête gedaan. We vroegen:

Waarom is het afvallen mislukt?

Aan de hand van de antwoorden op deze enquête hebben we de top 10 problemen in kaart gebracht. Wil je weten welke dit zijn? Scroll snel verder.  

Opmerking: Wil je aan de slag gaan met een stap-voor-stap plan die rekening houdt met deze fouten? Bekijk dan deze pagina.

1. Afvallen lukt niet door te weinig bewegen

Voldoende beweging lijkt voor veel vrouwen een probleem. Dit heeft te maken met verschillende oorzaken:

 • Een tekort aan motivatie;
 • het te druk hebben met werk en de kinderen;
 • een ziekte hebben;
 • op leeftijd zijn waardoor bewegen moeizamer gaat.

Ma’s oplossing voor het probleem: Alle kleine beetjes helpen. Bewegen is altijd goed. Wie meer gaat fietsen of vaker de trap neemt, geeft zichzelf een voorsprong. Je kan ook thuis voor de TV of laptop oefeningen doen.

Vind je het toch lastig om voldoende te bewegen? Geen probleem! Speciaal voor jou bedachten wij het 50 dagen programma. Hiermee werk je eenvoudig naar een slanker figuur en kan je snel afvallen zonder sporten.

Bewegen helpt bij afvallen. Home work-out.

2. Trage schildklier stopt afvallen

Een traag werkende schildklier is ook een probleem tijdens het afvallen. De schildklier regelt namelijk de stofwisseling. Als deze te traag werkt zorgt dat er dus voor dat je niet afvalt. Daarbij kan dat zelfs zorgen voor extra kilo’s op de weegschaal.

Ma’s oplossing voor het probleem: Dit probleem heb je niet zomaar verholpen, maar kan je wel flink dwars zitten. Lees in elk geval deze post over afvallen met een trage schildklier. Hierin worden 4 fijne tips gedeeld.

3. Niet afvallen door persoonlijke omstandigheden

Ziekte, stress en slecht nieuws (persoonlijke omstandigheden) kunnen ervoor zorgen dat je minder tijd, zin en behoefte hebt aan gezonde voeding en voldoende beweging.

In sommige gevallen is voldoende bewegen zelfs geen optie meer door een ziekte. Dit is natuurlijk heel vervelend.

Ma’s oplossing voor het probleem: het lijkt een open deur, maar blijf altijd onderzoeken wat je wél kan. Gezonde voeding is een keuze. Een rondje lopen is ook beweging. En er zijn methoden die je helpen omgaan met stress.

Afvallen door omgaan met stress

4. Afvallen lukt niet door hormonen 

Tijdens de overgang of zwangerschap verandert er natuurlijk een heleboel in je lichaam. Je komt aan, de vraag naar meer voedsel en suikers nemen toe en eten uit emotie is in deze periode vaak een groter risico.

Ma’s oplossing voor het probleem na de zwangerschap: Geef jezelf de tijd. Je hebt een wondertje op de wereld gezet. Hier mag je trots op zijn en geniet van de momenten met je gezin.

Pak de draad rustig op, luister goed naar je lichaam en vraag advies aan de huisarts of een personal trainer voordat je weer gaat sporten.

Geef je borstvoeding? Een blije en goed gevoede baby, betekent ook een blije mama. Zorg daarom, en ook voor je eigen herstel, ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Ma’s oplossing voor het probleem van vrouwen in de overgang, volg deze 5 gouden tips:

 1. Eet zo veel mogelijk volgens moedertje natuur. Dat betekent minder gifstoffen, minder klachten;
 2. Blijf in beweging. Spiermassa behouden is super belangrijk. Ook als je rust verbranden spieren namelijk calorieën;
 3. Voorkom opslag van vet in de buik. Vervang snelle koolhydraten door langzame koolhydraten;
 4. Drink veel water. Zo voer je afvalstoffen af en voorkom je vetopslag;
 5. Neem tijd voor jezelf. Voorkom stress, zorg voor ontspanning en doe dingen die je leuk vindt.

Afvallen extra moeilijk tijdens de overgang? Ontdek in dit artikel waarom het zo moeilijk is en krijg tips waardoor je wel afvalt.

Afvallen in de overgang of tijdens de zwangerschap

5. Dieet volhouden kost tijd

Voor werkende moeders is het belangrijk om snel en eenvoudig te kunnen koken. Zij geven aan na een lange werkdag geen zin en tijd te hebben om uitgebreid te koken.

Het probleem is vaak dat zij denken dat ze een aparte maaltijd voor zichzelf én een aparte maaltijd voor het gezin moeten koken. Dat gaat hem dus niet worden!

Ma’s oplossing voor het probleem: Om af te vallen hoef je geen aparte maaltijden te koken. Je kan gewoon samen met het gezin eten. Doorloop deze 22 tips om af te vallen zonder dieet.

Hiermee geef je jezelf een langere adem, die je nodig hebt om deze leefstijl vol te houden op lange termijn.

6. Ingewikkelde koolhydraatarme recepten

Sommige mensen geven aan moeite te hebben met het maken van recepten. Deze zijn soms te omslachtig en ingewikkeld of kosten te veel tijd of geld.

Dit vinden wij natuurlijk vervelend om te horen, want wij vinden dat een goed koolhydraatarm recept geschikt moet zijn voor elke kok en keuken.

Neem vooral even een kijkje in ons 50 dagen programma. Hierbij hoef je 7 weken lang niet na te denken over wat je eet.

7. Feestjes zorgen dat afvallen niet meer lukt

Feestjes en bezoekjes zijn vaak een valkuil en zorgen ervoor dat we een keuze maken waar we later spijt van krijgen. Alle drempels zijn weggenomen en de verleiding is groot door al het lekkers dat klaar staat om gepakt te worden. De sociale druk en het gevoel van mee willen doen, zorgt dat we deze verleiding moeilijk kunnen weerstaan.

Ma’s oplossing voor het probleem: Af en toe zondigen mag gewoon! Hierdoor houd je het dieet makkelijker vol. Naar verjaardagen gaan en blijven afvallen? Dat kan! Lees in deze post de 8 tips om verjaardagen goed door te komen.

Tips voor afvallen tijdens verjaardagen en feestjes.

8. Dieet faalt door discipline

Veel mensen hebben moeite met elke dag weer de motivatie en discipline te vinden. Dag in dag uit de gezonde koolhydraatarme keuzes nemen, vinden zij lastig. En dat begrijpen wij heel goed. Dat is ook precies de reden waarom wij onze community zijn gestart.

Ma’s oplossing voor dit probleem: de Samen Slank Community is een online groep van 1.000 enthousiastelingen die elkaar motiveren bij het afvallen. Een warme club waarin successen, recepten en gevoelens worden gedeeld.

9. Afvallen lukt niet door snoepen

Het snoepen van chips, koeken en snacks met suikers is het grootste probleem. Mensen uit onze community geven aan na een lange werkdag zin te hebben in suikers en vervolgens op de bank te gaan snaaien (emotie eten).

Ook is niet voor iedereen duidelijk wat ze het beste als tussendoortje kunnen nemen of wat voor snacks ze mee kunnen nemen naar het werk.

Ma’s oplossing voor het probleem: download deze gratis gids en master je gezonde snack skills.

10. Niet volhouden door korte termijn denken

Een koolhydraatarme levensstijl is soms lastig vol te houden. Uit de enquête blijkt dat mensen op korte termijn geen problemen ervaren, maar na een tijdje wordt het steeds een grotere opgave.

Ma’s oplossing voor het probleem: Door het volgen van een programma word je gestimuleerd om je nieuwe gewoontes langer vol te houden. Ons 50 dagen programma helpt jou niet alleen met recepten maar ook met motivatie tips bij het afvallen.

Motivatie bij afvallen.

Hoe nu verder?

Onthoud dat problemen bij afvallen heel normaal zijn. Problemen zijn er om op te lossen. Het goede nieuws is dat je nu het wiel niet meer opnieuw hoeft uit te vinden.

Wil je nog extra hulp naast deze oplossingen en elke week blijven afvallen?

Wij staan voor jou klaar. Je kan dit! Het enige wat je hoeft te doen is het schrappen van onnodige koolhydraten. Meld je vandaag nog aan voor de Nieuwjaars Challenge 2022 (nog 198 plaatsen beschikbaar).

Voel je fit & energiek, bouw meer weerstand op en krijg je oude figuur terug.

>> Profiteer nu via deze kortingslink.

Wanneer je vandaag bestelt, krijg je het Buikvet Verbranden Stappenplan t.w.v. €47 GRATIS bij je bestelling.

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Kim Findhammer

Vanuit mijn visie als diëtist schrijf ik de artikelen en stukjes bij de recepten. Mijn uitgangspunt is zoveel mogelijk mensen motiveren en helpen een gezond en gelukkig leven te leiden. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen en weten dat zij bij MA terecht kunnen.

Boek wordt direct gratis verzonden
koolhydraatarm dieet boek programma met recepten en weekmenu

Geef een antwoord