De waarheid over sporten en afvallen

 1. Leestijd 7 min
 2. 24 02 2015
Deel dit bericht
sporten en afvallen

Afvallen gaat een stuk makkelijker door regelmatig te sporten. In dit artikel hebben wij de belangrijkste tips voor jou
op een rijtje gezet. Zodat jij lekker kunt gaan sporten en er deze zomer weer strak bij loopt in je bikini.

Inhoud van dit artikel:

 1. Waarom is sporten belangrijk voor afvallen
 2. Welke sport is het beste voor afvallen?
 3. Sporten en gezonde voeding = makkelijk afvallen
 4. Motiverende conclusie

Waarom is sporten belangrijk voor afvallen?

Jouw dagelijkse energie verbruik bestaat voor 20% uit bewegen. De rest van je energie wordt gespendeerd aan het werkend houden van je lichaam. Dit heet je basis methabolisme. dit kun je verhogen. Maar vooral op de hoeveelheid beweging kun jij invloed op uitoefenen, toch?

Ik zal nu een korte opsomming geven waarom sporten goed is voor jou:

 • Het gevolg van sporten is een gezonde lifestyle. Je voelt je fit en heb je energie om een gezonde lifestyle te leven! Vaak merk ik dat wel of niet sporten en een gezond leven lijden een vicieuze cirkel is. Als jij actief bezig bent met sport, zul je automatisch meer op je voeding letten en bijvoorbeeld minder roken of drinken. Als je een tijdje stopt met sporten, zul je eerder denken ‘i don’t care, ik heb dat buikje toch al’. Hierdoor zul je misschien sneller dat stuk taart, chocolade of die lekkere koekjes pakken.
 • Verbranden, dat Vet. Door te sporten, zul je calorieën verbranden. Deze haal je uit jouw voeding en je vetreserves. Hierdoor wordt je stofwisseling gestimuleerd en krijg je een lager vetpercentage. Een lager vetpercentage zorgt op den duur altijd voor een strak lichaam 🙂
 • Wees lief voor jouw lijf. Door te sporten train jij je spieren, gewrichten en hersenen. Je pleegt onderhoud en verzorgt hiermee jouw lichaam. Een goed verzorgt lichaam zorgt voor een goede geest. Als jij mentaal sterk bent, zul je makkelijker afvallen.
 • Spieren verbruiken energie! Doordat jij traint, bouw je spiermassa op. Hierdoor heeft je lichaam meer energie nodig, wat weer wordt gehaald uit je voeding en je vetreserves. En hierdoor wordt je stofwisseling gestimuleerd.

Welke sport is het beste voor afvallen? 

Het makkelijkst zul je afvallen als je een sport doet waar je echt plezier in hebt! Dus wat vind jij leuk om te doen? Misschien vind je het lastig om een keuze te maken. Wij hebben een aantal suggesties voor je.

 • Interval trainingen! Zorgen voor een hoog energie verbruik tijdens het sporten. Tijdens een interval training doe je oefeningen met een hoge intensiteit en hoge hartslag. Gevolgd door korte herstelperioden.
 • Squash, tennis en interval-hardlopen zijn populaire sporten waarbij je veel vermogen moet leveren en dus veel energie verbruikt.
 • Duursporten werkt averechts! Als jij voornamelijk je uithoudingsvermogen traint door het doen van cardio, zul je de verkeerde calorieën verbranden. Tevens bouw je geen spiermassa op. Bij een duursport verbruik je vooral calorieën uit koolhydraten. En veel minder uit vetten en eiwitten. En dat wil je natuurlijk wel als je wil afvallen. Ook zullen je spieren na de training geen extra energie nodig hebben bij het doen van duursporten.
 • Ben je een beginnende sporter? Begin dan eerst met wandelen. Je spieren en gewrichten kunnen dan wennen aan actie en je verbrand tegelijkertijd toch calorieën.
 • Wil je liever thuis trainen? Kies dan voor de populaire kettlebell workout. In slechts 20 minuten per dag zul jij versteld staan van je strakke lichaam.

Tip: bootcamp trainingen zijn de beste interval trainingen. Hiermee word je echt fit en sterk. Veel fitter dan in de gym. Je traint alle spiergroepen en energiesystemen. Je krijgt ook een strak en mooi lijf. Je lichaamshouding zal op een natuurlijk wijze een veel gezondere houding aannemen.

Sporten + Goede Voeding = Makkelijk Afvallen

Zoals je weet heeft jouw voeding de grootste impact als je wil afvallen. Volgens de experts is afvallen het resultaat van 70-80% voeding en 20-30% beweging. Maar, betekent dit dat jij jezelf nu moet gaan uithongeren?

Door aggressief te lijnen gaat jouw stofwisseling trager werken. Hierdoor kom je makkelijker aan. Ga je zelf dus nooit uithongeren. Let een beetje op jouw voeding, bijvoorbeeld met een koolhydraatarm dieet en ga veel sporten om van je vet af te komen. Op die manier blijft je stofwisseling lekker op peil en wordt hij zelfs sneller!

Tot slot motivatie. 

Of je nu gezonder wilt gaan eten of meer wilt sporten.. Uiteindelijk is jouw motivatie misschien nog wel het aller belangrijkst. Go Go Go!

 • Pas een bikini en bekijk jezelf in de spiegel. Zou jij op dit moment klaar zijn voor het strand? Die volgende workout ga jij tot het naatje!
 • Wat is jouw doelstelling op sportief gebied? Makkelijk afvallen gaat het beste met een 100% commitment op jouw doelen. Het is uit onderzoek gebleken dat vrouwen die concrete en haalbare doelen stellen, statistisch gezien meer succes hebben om blijvend af te vallen. Tip: begin elke dag goed met een sportief ochtend ritueel.
 • Beloof jezelf een cadeau voor elke week dat jij je doel hebt bereikt. Sterker nog, beloof jezelf een cadeau als je de eerste workout succesvol hebt gedaan! Beloning is super effectief om het sporten en afvallen vol te houden. Vergeet niet jezelf vaak te belonen als je goed bezig bent.
 • Mentaliteit is alles. Ook al kies jij de meest extreme sport, als jij de kantjes ervan afloopt, dan zul je nog steeds weinig calorieën verbranden… Je kan namelijk wel stellen: hoe pittiger de workout, hoe meer energie je verbrandt. Hoe zorg jij voor een goede spirit voor het begin van jouw workout?
 • Trek (in je vrije tijd) de broek van vorig jaar weer eens aan. Niet voor eventjes maar de hele dag. Confronteer jezelf met de vetrolletjes die er vorig jaar niet waren.

Tip: Heb je mijn Koolhydraatarm 50 dagen menu al eens bekeken?

Welke manier van sporten heeft jou geholpen? Laat het hieronder weten door een comment te plaatsen. Zo help je direct jouw ‘sisters’ in de strijd tegen de kilo’s.

Wil je meer tips over afvallen en hoe je niet terugvalt in oude gewoontes? Lees dan hier mijn 7 gouden tips!

Beoordeel dit artikel!

Slecht artikel Super artikel
Niels Bosman

Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we we dagelijks inspireren met onze programma's.

6 reacties

Dit vinden andere gebruikers van dit artikel
 • MJ

  Squats, buik en bil spier oefeningen helpen mij om een strak lichaam te hebben

 • Irene

  Ik heb toch een probleem, ik kan niet echt sporten omdat ik fibromyalgie heb en ook hypermobiel ben. Mijn gewrichten zijn te soepel en mijn spieren moeten dat opvangen (hypermobiliteit) maar door de fibromyalgie staan mijn spieren altijd in de harde werk stand. Wat zou ik dan het beste kunnen doen. Ik loop met de rollator de hond uit te laten. Fiets op een driewieler of zit op de scootmobiel.

 • Iris

  Kan ik, voordat ik het boekje bestel, eerst iets inzien? Ik lust bv geen kwark of yoghurt. Dus als dat er veel inzit is het niks voor me. Ook niet als het elke dag veel werk is om eten te maken.

  • Niels Bosman

   Hoi iris, Ik heb je een emailtje gestuurd. Groetjes, Sierk – MA

 • Melissa

  Als (ex!) afvaller: beknadt Ik heb rijstwafels nooit lekker gevonden (en vis overigens ook niet), maar ik ga het wel proberen!Je zegt over een aantal dingen dat je ze kan snacken zoveel als je wilt’ (paprika, bleekselderij), maar is dat wel verstandig? Is het niet de bedoeling dat je van het snacken afkomt, in plaats van de ongezonde dingen vervangen met gezonde?

  • Niels Bosman

   Hi Melissa, dank voor je reactie. Ja, het is echt zo dat je gezonde snacks zoals paprika en bleekselderij in principe onbeperkt kunt eten. Het is heel logisch om te denken dat je van het snacken moet afkomen, maar dit is gewoon niet haalbaar. Jij en ik weten allebei, dat je gewoon af en toe MOET snacken. Als je hier niet aan toegeeft, dan betekent dat je op wilskracht gaat afvallen. Dit werkt niet op lange termijn. Daarom is het zo belangrijk om juist de ongezonde snacks te vervangen voor gezonde. Succes ermee!

Geef een reactie